Само който не е пътувал до Южна Италия, само той

...
Само който не е пътувал до Южна Италия, само той
Коментари Харесай

Регион в Южна Италия предлага 25 хил. евро, за да заживееш там

Само който не е пътувал до Южна Италия, единствено той не знае какъв брой мощно е от време на време желанието да се заселиш из дивата хубост и вкусотия на този регион. В една от областите му се открива опция човек не просто да се възползва от гостоприемството му, само че даже да получи общо над 25 хиляди евро, с цел да се засели трайно там, споделя " Гардиън ".

Президентът на район Молизе е измислил остроумен метод да притегли пресен приток от новозаселници в селата, където популацията е намаляло фрапантно. Той предлага на всеки нов гражданин по 700 евро месечно за период от три години. Но, несъмнено, има и измама.

Селището, в което решат да се настанят новозаселниците, не би трябвало да надвишава 2000 поданици и всеки новопостъпил би трябвало да има проект за започване на бизнес.

" Ако предлагахме финансиране, това щеше да е просто следващият благотворителен жест ", разяснява президентът на Молизе Донато Тома пред изданието и добавя, че концепцията е да създадат освен това: " Искахме хората да влагат тук. Могат да стартират всевъзможен тип интензивност: хлебопекарна, магазин, ресторант, всичко. Това е метод да вдъхнем живот в градовете ни и в това време да увеличим популацията. "

Тома афишира също, че всеки град с население под 2000 поданици ще получи 10 хиляди евро за създаване на инфраструктура и реклама на културната активност там.

" Не става въпрос единствено за нарастване на популацията. Хората се нуждаят и от инфраструктура и причина да останат, в противоположен случай след няколко години ще се озовем още веднъж там, откъдето започнахме ", споделя той.

По данни на италианския Национален статистически институт Молизе с неговото население от 305 хиляди души е измежду районите, изгубили максимален брой от жителите си през последните години. Над 9000 са напуснали района от 2014 година насам.

През 2018 година над 2800 души са умряли или са се преместили в друга област, което е с близо 1000 повече от миналата година. В девет от градовете му няма записано нито едно раждане.

За първи път от 90 години броят на италианските жители, които живеят в Италия, е понижен до 55 милиона по данни на Istat.

В интервала сред 2014 и 2018 година броят на италианските поданици в страната е намалял с 677 хиляди. Два са главните фактори за спада, считат специалистите. Единият е слабата раждаемост, достигнала най-ниските си равнища от обединяването на Италия насам, а другият - усилването на емиграцията измежду младите в други европейски страни в търсене на благоприятни условия за работа. Близо 157 хиляди души са напуснали страната през 2018 година, сочат данните на института.

Италия е единствената огромна европейска стопанска система, чието население се чака да спадне още през идващите пет години, се споделя и в отчет на Организация на обединените нации. Тя се подрежда на второ място след Япония по брой застаряващо население. На всеки 100 млади души се падат приблизително по 168,7 на възраст над 65 години.

В опит да реанимират тези запустели градове някои кметове като този в Сутера в провинцията Калтанисета в Сицилия отвориха вратите на обезлюдените си къщи за търсещите заслон бежанци, които пресичат Средиземно море от Либия.

Други като Самбука, решени да създадат каквото е належащо, с цел да оцелеят, възприеха тактика, която стана съвременна в южните райони - на практика раздават изоставените домове на всеки, който желае да се засели там, на символичната цена от единствено едно евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР