Само изкуството – онова чистото, което излиза от мен, е

...
Само изкуството – онова чистото, което излиза от мен, е
Коментари Харесай

Ексцентричната дизайнерка Мира Бъчварова зашемети публиката с провокативен пърформанс за новата си изложба „Великолепното изкуство“


„ Само изкуството – това чистото, което излиза от мен, е като брилянтна капка, която се излива върху платното “, споделя художничката

Авангардният дизайнер Мира Бъчварова сервира следващата артистична провокация на своите фенове и ценителите на изкуството при представянето на своята най-нова галерия - апаратура „ Великолепното изкуство “.

Гостите на събитието станаха очевидци на един впечатляващ ексцентричен театър, съчетаващ изобразително изкуство, мода, танц, еротика и още нещо.

Бунтарката на българската фешън сцена пресъздаде по достоверен метод ателието на художника и неговите вдъхновения. Майсторката на пърформанса и нереалното изкуство описа приказката за създателя и неговите търсения, като от самото начало, типично в собствен жанр, се движеше на ръба на абсурда.

„ Всичко към мен ме въодушевява. Създаването на всеки един пърформанс е напълно натурален развой за мен, защото изначално имам ясна картина и идея в главата си за това какво би трябвало да се случи, по какъв начин би трябвало да се случи и по какъв начин би трябвало да наподобява. Когато имам да кажа нещо, когато се бунтувам, тогава е най-силно и тогава на процедура мога да се изкажа ясно и изрично по дадени въпроси. Моят израз е изкуството, всичко останало е въпрос на ентусиазъм, жанр и нюх “, споделя пред Tribune Мира Бъчварова.

„ Трябва да призная обаче, че този път нямаше първичен план, нямах никакви хрумвания по отношение на това какво ще става на сцената, всичко, на което публиката стана очевидец се роди непринудено. В един миг се появиха верните хора и нещата се подредиха. Това е някакъв тип осцилация. Когато сме в една кондиция и в едно арт възприятие, нещата се получават. Момичетата, които участваха в пърформанса са неповторими, те се раздадоха оптимално. От тази позиция триумфът на един креативен план не е единствено до концепциите, зад него стои целият екип. Благодарна съм им, тъй като те в действителност дават сърцето и душата си, в това, което дружно сътворяваме “, безапелационна е художничката.  

Картините, които Мира демонстрира в изложбата „ Великолепното изкуство “, отразяват по незабравим метод нея самата с буйния й характер, свободен дух, мощен темперамент, обич към мъжете, пристрастеност към конете, моторите, рисковото и непознатото.

За основаването на актуалната експозиция художничката се въодушевява от пътуванията си в Африка, Колумбия и Сицилия, от мъжката мощ и аура, от паралелите сред животни и хора, българската традиция и актуалния взор към нея. Любима тематика за нея са и конете, които са мост сред земята и небето в митологията, а и в нейните картини. Всичко това блестящо участва в творбите й, пречупено през нейния безподобен светоглед.

Мира Бъчварова както постоянно е пряма и директна с публиката, като разкрива изцяло своите прекарвания, прочувствени положения и желания, които сплотява в четири радикално разнообразни тематики, а точно – Абстрактно изкуство – „ Няма ме “, Маслена техника – „ Моя живот “, Акрил – „ Мъжете и аз “, Африканска тематика – живопис – „ Гана “.

„ Само изкуството – това чистото, което излиза от мен, е като брилянтна капка, която се излива върху платното “, разяснява авторката, с което остава вярна на концепцията си, че изкуството може да се види единствено с душата.

По картините от „ Великолепното изкуство “ тя работи в интервала от 2020 до 2022 година.

Често платната на Мира оживяват върху дрехи по нейни специфични и екстравагантни дизайнерски решения. С това тя потвърждава още един път, че изкуството е неизменима част от нас, като даже можем да облечем обичаната си картина. Цветовете са разнородни, ярки и крещящи. Всички дрехи и картини, които основава Мира са произведение на изкуството и носят обръщение и протест. 

„ Аз смятах да направя общоприетоо показване на изложбата, бях решила, че няма да бъде фешън пърформанс. Но в последния миг  реших, че не мога да се огранича единствено с проявление на изложбата, не съм подобен човек, не мога да се задоволя единствено с работата си върху една арт зона. Аз съм авангарден дизайнер, сътворявам театрални костюми, правила съм и декори, работя за киното, рисувам и надлежно всичко обвързвано със сцената и израза мен ме вълнува. На процедура разбърквам много изкуства. Имам към този момент насъбран опит във всички тези изкуства и съм работила с неповторими експерти. Комбинирам ги и се получава напълно нов вид пърформанс и нов вид израз. Правя го доста години наред. Откакто се занимавам с по този начин наречената „ мода “, аз върша пърформанси, които не са тъкмо фешън и не върша тъкмо мода. Истината е, че ме интересува да разчувствам публиката, да докосна всеки един човек с неговата неповторима душа, натюрел и усещания. Всеки може да види в изкуството толкоз, колкото той може. Няма по какъв начин да прекрачи границата на това, което е неговата просвета. В този ред на мисли предизвиквам и карам хората да фантазират “, споделя още дизайнерката.

На въпрос доколко разкрива себе си посредством своите творби и какво остава прикрито за нейните фенове, художничката е откровена:

„ Нищо, нищо. Аз разгадавам безусловно всичко. При състояние, че демонстрирам картините си, към този момент съм разкрила всичко. Оттук нататък какво тъкмо са разбрали хората е напълно различен въпрос, тъй като, отново споделям, всеки човек вижда до там, докъдето се простира неговата нематериалност, просвета, разсъдък и въображение, не може повече “.

Мира Бъчварова има богата сбирка от награди, само че признава, че за нея не това е най-важното.

„ Наградите са едно самопризнание за това, че си бил новаторски, посочил си нещо по-различно и повече от другите. Това е оценката на специалистите в дадена област. Като цяло обаче за мен същинската премия е от публиката, когато видя усмихнатите лица, удоволствието и настроението, което съм извикала у хората посредством моето изкуство “, споделя тя.

Тази година Мира Бъчварова беше първият дизайнер, който показа на „ catwalk “ подиумът на Fashion week театрални костюми, с което съумя да направи мост сред изкуството на театъра и модата.

„ Аз имам привилегията да се срещам с разнообразни, доста надарени и забавни хора, които ме стимулират, допълват и дават подтик на моите креативен визии и хрумвания. Без моя екип не бих могла да се оправя. Режисьорът Христо Ботев и шефът на спектакъл „ Възраждане “ Роберт Янакиев,  който одобри с усмивка театърът да превземе сцената на Fashion week, са хора, които са отворени за нови неща “, разкрива тя.

Мира е създател, който постоянно съумява да изненада публиката, обича да опитва, да рискува, да провокира всички сетива на фена. Именно този неуморен креативен дух я движи все по-напред и по-напред през годините в развиването й освен като актьор, само че и като персона.

Мира Бъчварова е български художник, костюмограф, художник костюми – спектакъл, кино, клипове. Тя е пърформърс, инсталационен и графичен създател, естет и културтрегер, модернист в израза си, фешън дизайнер – авангардист. Кариерата ѝ се характеризира като буйна, даже с изострен обществен спор. Скандализира обществото с нетрадиционните си фешън пърформънси и изложения, в които упорства да опише поетично за драмите на обществото. Винаги визира горещи наболели тематики, които завоалира зад воала на модата и изкуството.

Мира Бъчварова е член на Съюза на Българските художници. Завършила е Националната художествена академия „ Николай Павлович “ – София, компетентност „ Художествено и пространствено оформление “ при проф. Лозанов, проф. Йонов – 2000  година, Образователна-квалификационна степен – магистър. Средното си обучение приключва в Техникум по облекло и дизайн „ Вела Благоева “, компетентност „ Технолог на облеклото “. Тази година Мира Бъчварова бе първият дизайнер, който показа на „ catwalk “ подиумът на Fashion week театрални костюми, с което съумява да направи мост сред изкуството на театъра и модата.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР