Само истинските майстори могат да добиват мрамор. Той се счита

...
Само истинските майстори могат да добиват мрамор. Той се счита
Коментари Харесай

Каменни хора по Viasat Explore или как се добива мраморът |

Само същинските майстори могат да добиват мрамор. Той се смята за най-луксозният камък на света. Мраморът се добива от планините и този поминък се практикува в най-големия мраморо-добивен басейн, Апуанските Алпи в Италия, от над 2 000 години.

За всеки сантиметър мрамор, обаче, се води люта борба с планината и със стихиите: новият сериал „ Каменни хора “, който се занимава с провокациите на този поминък, дебютира в 21:00 часа на 3 януари по.

Един от най-важните източници на приход, която зависи единствено от шепа майстори в района

Всяка година 1.5 млн кубични метра мрамор се извличат от над 150 дейни кариери в Апуанските Алпи. Стотици каменоделци работят в тези повърхностни мини, оборудвани с най-съвременна екипировка.

Това е мултимилионен бизнес, който играе значима роля в стопанската система на района и чиито секрети се предават от татко на наследник от епохи. Един от най-важните играчи в бизнеса, Паоло Карли, също произлиза от семейство на каменоделци, профилирани точно в добиването на мрамор. “От тях идва предприемаческият ми дух, “ споделя Карли, а по-късно бързо прибавя, че това е „ пристрастеност, с която се раждаш. “

Необходимо е и знание, и вродена пристрастеност, с цел да се упражнява тази специалност. В момента Карли управлява три кариери, най-важната от които извлича мрамор за небостъргач на петролна компания в Катар. Другата доставя скъпия камък за най-богатия квартал на Хонг Конг, а третата зарежда с мрамор първокласни жилища в сърцето на Лондон.



Изкуството на добиването на мрамор

След като локализират обекта и изградят инфраструктурата за извличане на камъка, първата работа на каменоделците е да дефинират и изрежат огромните блокове от планината. След това тези блокове се нарязват на по-малки правоъгълни части, с цел да станат годни за превозване. Блоковете се режат със специфична машина с диамантен конец, със скорост на въртене 40 м/сек.



В един от случаите в кариера на Карли би трябвало да се извади 9-метров блок, тъй че да не се разбие. Блоковете мога да тежат от 2 до 30 тона – всичко зависи от благосклонността на планината. Водещите каменоделци постоянно търсят точки, които са „ по-здрави “ по морфологичните си характерности, което значи, че имат по-малко недостатъци и са по-лесни за обработка.

Транспортирането след добиване също е нелека задача. Не можеш просто да хвърлиш един блок, тежащ 30 тона, на камиона. Трябват специфични грижи, с цел да се обезпечи качването му върху носача по подобен метод, че тежестта да се разпредели отмерено. Блоковете се подсигуряват с дървени клинове и въжета, с цел да се предотврати разбъркване и щета при превозване.

Ако това не се направи както би трябвало, може да сътвори заплаха за самото транспортно средство и то да бъде повлечено по стръмния лъкатушен път на кариерата и даже да бъде обърнато.

Климатичните условия, мястото на добиване, потребностите на клиентите, качеството на мрамора и метода на превозването му усложняват живота на Карли и другите каменоделци, само че всичко това не е на вятъра. И е по този начин от генерации „ Каменни хора “ насам: гледайте по – от 3 януари, всеки понеделник в 21:00 часа с повтаряне в събота в 20:10 часа.



Viasat Explore е основан от освен това. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и невероятното ни движи напред. От настоящи научни открития до ежедневния живот на забавни хора, които вършат всичко по малко по-различен метод. За цялостната стратегия на ТВ канала следете. Следете ни и на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР