Само хора със задължения в размер над 10 минимални заплати

...
Само хора със задължения в размер над 10 минимални заплати
Коментари Харесай

Имате кредити? Вижте при какви условия могат да бъдат опростени

Само хора със отговорности в размер над 10 минимални заплати ще могат да бъдат обявявани във банкрут и част от борчовете им ще бъдат опрощавани. При сегашната минимална заплата от 780 лева, това значи, че отговорностите им би трябвало да са над 7800 лева, пише trud.bg.

За хора с по-малки борчове новият закон за неплатежоспособност на физическите лица, който е пуснат за публично разискване от Министерството на правораздаването, няма да важи.

Още предходната година държавното управление одобри закон за банкрута на жители и той беше прегледан в Народното събрание на първо четене. Но към плана имаше съществени рецензии и в този момент за публично разискване е пусната усъвършенствана негова версия.

Разликата от първия вид е, че и хора без имущество ще може да бъдат обявявани във банкрут. Но процедурата за това ще трае общо шест години.

За да започва процедура за оповестяване във банкрут, отговорностите на индивида би трябвало да са над 10 минимални заплати. Освен това той би трябвало да е безкористен. Това значи, че в случай че няма някакви физически проблеми, би трябвало да работи.

Ако една година преди подаване на заявление за оповестяване във банкрут длъжникът не е работил, съдът ще откаже да започва процедурата и даже ще му наложи санкция.

Освен това пет години преди да подаде заявление за оповестяване във банкрут длъжникът не би трябвало да е харчил суми, които не са съобразени с имуществото и приходите му, както и да е купувал нещо отвън нужното за прехрана на фамилията.

Ако длъжникът има задоволително имущество, с цел да заплати разноските за процедурата, както и дължимото заплащане на синдика, съдът ще дава старт на процедурата по оповестяване в неплатежоспособност.

След като разпродадат имуществото на длъжника и минат три години, останалите му борчове ще бъдат опрощавани, планува планът.

Но в случай че човек няма задоволително имущество, с цел да заплаща на синдика и да покрие част от задълженията си, ще би трябвало да чака шест години, преди да опростят борчовете му. Първо самият съд ще чака година, с цел да откри дали длъжникът няма да получи отнякъде някакви пари.

След това би трябвало да минат още пет години, в които всички кредитори ще продължат да съдят длъжника и да вършат опити да вземат парите си.

И едвам по-късно останалите му борчове ще бъдат опрощавани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР