Само едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа

...
Само едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа
Коментари Харесай

Андрей Велев коментира качеството на млечните продукти у нас - само едно от 5 овчи сирена няма примеси

Само едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа само овче мляко, стана ясно от проучване на Сдружението за налична и качествена храна. Заместителят е краве мляко, което е три пъти по-евтино.

В " Денят стартира " Андрей Велев от сдружението разяснява, че всекидневно единствено при такива разкрития българските производители взимат някакви ограничения и краткотрайно завишават своето качество.

Едно от най-фрапантните нарушавания е, че на етикетите на никое място не е упоменато, че в продукта има заместители, като потребителите схващат за това чак, откакто го купят, изясни Велев.

" Радостни сме, че от 50 сигнала, подадени към БАБХ, постоянно приключват с констатация, че има някакво нарушаване. Епична беше нашата борба с един производител на млечни артикули, който след пет следващи наказания усъвършенства качеството си и към този момент не продава вода, а мляко ".

Проверени са петте най-големи производители, за които са получени сигнали и петте най-скъпи сирена. В момента цената за кг овче сирене е сред 30 и 35 лева

" През декември предходната година правихме кръгла маса за качеството на млечните артикули и всички асоциации се сплотиха към концепцията, че освен би трябвало да има стандарт, само че той би трябвало и да се съблюдава и сигурно признаха са своите грехове, които знаят, че имат ".

Ако един производител направи компромис, компромис прави и веригата, като го позволява да продава в нея, уточни Велев.

" Най-добрата оценка идва от българския консуматор, когато санкционира с некупуването на един артикул "

От Сдружението за налична и качествена храна за повторно са внесли законодателна самодейност за това имената на систематичните извършители да могат да се афишират обществено.

" Няколко дни след нашето разобличаване имаме жестока рецензия от потребителите - " какво от това, единствено ни стряскате ". Не, ние желаеме нещо да приключи както би трябвало, парламентарна група по правни въпроси да вземе отношение, да има публичен диспути най-сетне да има освен черен лист на производителите, а и бял ".

При европейската процедура в случай че даден артикул не дава отговор на етикета, бива погубен, уточни Андрей Велев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР