Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи

...
Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи
Коментари Харесай

Само 1 от 5 овчи сирена на пазара съдържа единствено овче мляко

Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена в действителност съдържат единствено овче мляко, останалите са примес - овче с краве мляко.

Това демонстрират проби в акредитирана интернационална лаборатория, направени и финансирани от " Сдружение за налична и качествена храна ".

Оттам показват, че това сигурно вкарва в илюзия българските консуматори, които заплащат за този артикул една от най-скъпите цени в бранша и чакат да получат артикул напълно от овче мляко.

По думите им установеното съставлява и фрапантно нарушаване на конкурентното право, тъй като към сегашния миг 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.

" Част от потребителите купуват точно овчето сирене заради алергии или по лекарско наставление и съществуването на други типове мляко може да докара до здравословни проблеми ", показват от Сдружението.
Още в края на предходната година след извършена кръгла маса на тематика “Качествени ли са българските млечни артикули ” специалисти от ЗДКХ предложиха на организациите на сектора да си създадат отраслов стандарт, който непринудено да бъде спазван.

От Сдружението допълват, че към момента чакат да схванат дали има наличие на немлечни мазнини в изследваните пет овчи сирена.

Сдружението напомня, че потреблението им не е неразрешено и е наложително съществуването им в храните да бъде категорично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат осведомени съответно.

“Тeзи извънредно тревожни резултати хвърлят леке върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което при започване на на 2023 г се подреди на 19-о място в света съгласно класацията на Taste Atlas ”, счита Андрей Велчев, ръководител на УС на Сдружението за налична и качествена храна.
Сдружение „ За налична и качествена храна “ продължава да упорства за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват публично имената на компании, които нарушават наредбите за производство на качествени храни.

В момента нормативната уредба не позволява публикуването на имената на компании – причинители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, само ако основаната от нея храна заплашва живота на потребителите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР