Само една въпросителна остана при определянето на състава на България

...
Само една въпросителна остана при определянето на състава на България
Коментари Харесай

Един световен и четирима европейски шампиони в състава ни за първенството на планетата по щанги в Колумбия

Само една въпросителна остана при определянето на състава на България за идното през декември международно състезание по повдигане на тежести в Колумбия. Старши треньорът Иван Иванов заяви тези, които ще ни съставляват, като към деветимата сигурни може да се причисли още един откакто стане дефинитивно ясна неговата моментна форма и физическо му положение.

„ Изчаквам прибирането на Христо Христов от клубни съревнования в Германия с цел да мога да преценява готовността му да подвига с триумф на международното. Останалите ни представители са ясни – всеки един от тях е с шансове за място измежду първите шест, такива са и подадените ни поръчки. Благодаря на треньорите в центровете, те в действителност правят апостолска работа във връзка с изнамиране и развиване на спортните гении. Надявам се да нямаме здравословни проблеми с цел да можем и в Колумбия да продължим възходящата линия от последните международни и европейски шампионати, която още веднъж ни подреди измежду най-хубавите в този спорт. Това международно е доста значимо, защото е олимпийска подготовка за игрите в Париж през 2024 година “, сподели Иван Иванов, олимпийски първенец от Барселона 1992 година

 

Ето кои ще ни показват на шампионата в Богота:

Жени:

Кат. 45 кг Надежда Мей-Нгуен (Русе, треньори Кръстина и Радослав Атанасови)

Кат. 59 кг Галя Шатова (Карлово, тр. Иван Лухов)

 

Мъже:

Кат. 55 кг Ангел Русев 

Кат. 61 кг Габриел Маринов

Кат. 67 кг 67 кг Валентин Генчев 

Кат. 73 кг Божидар Андреев 

Кат. 89 кг Карлос Насар 

Кат. 102 кг Дейвид Фишеров

 

Към тях се чака да се причисли и записаният в кат. 109 кг. Христо Христов, представител на Варненската школа с треньор Живко Николов.

Трима българи са с най-силни поръчки като тежести в своите категории преди шампионата в Богота: международният първенец Карлос Насар е с 400 кг. в кат. 89 кг., натурализираният австриец Дейвид Фишеров, който към този момент взе европейска купа за България, е с 405 кг. и с тях дели водачеството с катереца Фарез Елбак в категория до 102 кг, а еврошампионът Христо Христов (109) е декларирал 410 кг. при 109-килограмовите.

Българските щангисти записаха нечуван скоро триумф на последното европейско състезание в Тирана тази пролет. Там нашите сграбчиха 8 медала в дуелите, като с трофеи се завърнаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион бе Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев сграбчиха бронз. С общо 23 медала (13 от които златни) в обособените придвижвания станахме първи в общото класиране по народи, а при мъжете спечелихме половината от 10-те категории.

На предходното международно състезание преди година в Ташкент България отвоюва един златен и един бронзов орден единствено в дуелите, а с тези в обособените придвижвания оценките ни бяха общо пет. 17-годишният тогава Карлос Насар сграбчи купата при мъжете в кат. 81 кг. със злато в дуела и международен връх изтласкването, плюс сребро в изхвърлянето. Преди това, още в първия ден на шампионата Ангел Русев завоюва злато в изтласкването и бронз в дуела при най-леките – в кат. 55 кг., Валентин Генчев се подреди пети в крайното класиране и в изтласкването на кат. 67 кг., Васил Маринов зае шесто място в дуела на кат. 102 кг., а Христо Христов бе четвърти в кат. 109 кг.

Световното състезание в Богота е от 5 до 16 декември и ще бъде първата олимпийска подготовка за игрите в Париж през 2024 година Според последните решения на Международната федерация (IWF) оптималните квоти, които една страна може да завоюва за идната олимпиада в щангите са 3 при мъжете и 3 при дамите. В Колумбия на 4 декември следва и следващият „ специфичен “ Конгрес на IWF, който би трябвало да избавя бъдещето на щангите като олимпийски спорт.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

 

 

 

 
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР