Само една трета от 10-годишните деца в света могат да

...
Само една трета от 10-годишните деца в света могат да
Коментари Харесай

Заради пандемията COVID-19 качеството на образованието се влошава

Само една трета от 10-годишните деца в света могат да прочетат и схванат елементарна писмена история. Останалите към две трети (64%) не могат да покрият този най-малко за четене с схващане. Преди пандемията децата, които не могат да прочетат и схванат елементарна писмена история, са били 52%. УНИЦЕФ сигнализира за световната рецесия в образованието и нуждата от незабавни дейности, до момента в който международни водачи се събират на Срещата на върха „ Трансформиране на образованието “ в Ню Йорк в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации, оповестиха от българската секция на УНИЦЕФ.

Данните отпреди пандемията демонстрират, че в България всяко осмо дете в края на четвърти клас не може да прочете и разбере елементарен текст. (Световна банка, октомври 2019 г.)

„ Училищата без задоволително запаси, нископлатените и нискоквалифицирани учители, претъпканите класни стаи и архаичната образователна стратегия подкопават опцията на децата да доближат цялостния си капацитет “, съобщи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. „ Трябва да обърнем актуалните трендове или да се надигнем пред следствията от това да не успеем да образоваме цяло едно потомство. Ниските равнища на образованието през днешния ден значат по-малко благоприятни условия на следващия ден “, добави тя.

Според формалната статистика в България всяко шесто дете е отвън учебно заведение, а всяко пето – отвън детска градина. По данни на УНИЦЕФ България близо 10 000 деца със специфични потребности и увреждания са отвън просветителната система.

Продължителното затваряне на училища и неналичието на достъп до качествено обучение по време на пандемията от COVID-19 ускори към този момент съществуващата рецесия, което остави милиони възпитаници по света без базови умения за четене и броене, предизвестява УНИЦЕФ.

По данни на УНИЦЕФ всяко пето дете в България е влошило триумфа си в резултат на затварянето на учебните заведения, а съгласно МОН близо 120 000 деца в просветителната ни система са в риск от отпадане.

„ Кризата в образованието визира най-вече уязвимите деца и е главен мотор за бедността и неравенството “, съобщи представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. „ Макар че образователната рецесия е световно предизвикателство, не е невероятно да я преодолеем. Доказателствата демонстрират, че за сумата от 10 до 15 $ на дете можем да осигурим наваксващо образование и да укрепим просветителните системи, с цел да помогнем на всяко дете да усвои основополагащи умения “, добави тя.

Мария Александрова от България, покровител на УНИЦЕФ за приобщаващо обучение, е единственият юноша от Европа, която взе участие в директна полемика с Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за ролята на младежите в трансформирането на образованието.

Тя акцентира, че с цел да се случи истинска трансформация на образованието, трябва да обърнем взор към най-уязвимите общности (самата тя е младеж с увреждане). Мария цитира данни на УНИЦЕФ, съгласно които 129 милиона девойки по света са отвън учебно заведение, а даже тези, които са в учебно заведение, се сблъскват с редица стандарти. Застъпникът на УНИЦЕФ за приобщаващо обучение акцентира и потребността от политики в поддръжка на децата с увреждания.

„ Аз бях измежду малцината късметлии, които могат да посещават учебно заведение, само че за децата с увреждания е 49% по-вероятно в никакъв случай да не са посещавали учебно заведение. Дори в учебно заведение се сблъсквах с дискриминация и непрестанно подозрение дали бих приключила междинното си обучение. Сега съм горделив студент в университет с помощта на поддръжката на моето семейство. Но моят случай би трябвало да е нормата, а не изключение. Всяко дете с увреждане би трябвало да има опцията да доближи цялостния си капацитет “, съобщи Мария Александрова пред международните водачи.

По думите ѝ, с цел да подсигуряват, че това ще се случи, държавните управления би трябвало да вкарат политики за равнопоставеност на половете и в поддръжка на децата с увреждания, които вземат поради самостоятелните потребности на учениците, изкореняват съществуващите стандарти, обезпечават сигурна образователна среда и овластяват младежите, като ги включват в процеса по взимане на решения. Тя взе участие и в полемики на високо равнище, свързани с психологичното здраве на младежите и с процесите на цифровизация на образованието.

УНИЦЕФ приканва държавните управления да се ангажират да доближат до всички деца с качествено обучение, за нови старания и вложения за записване и задържане в учебно заведение на всички деца, за поддръжка на учителите и за обезпечаване на безвредна и подкрепяща среда, тъй че всички деца да могат да учат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР