Само една денонощна аптека в цяла област. Такава е ситуацията

...
Само една денонощна аптека в цяла област. Такава е ситуацията
Коментари Харесай

Една денонощна аптека обслужва цялата Благоевградска област

Само една денонощна аптека в цяла област. Такава е обстановката в Благоевградския район, където хората би трябвало да изминат десетки километри през нощта, при незабавна потребност от лекарства.

Една от аргументите да няма повече денонощни аптеки, е неналичието на фармацевти, които са съгласни да дават нощни наряди. От януари е в действие и нов механизъм, при който аптеките могат да аплайват за финансиране, което да обезпечи в допълнение заплащане за фармацевтите, които работят през нощта.

Според данни от аптечната карта, с изключение на в Благоевград, потребност от денонощна аптека поради огромния брой население, има и в градовете Петрич и Сандански. В Хаджидимово, Банско и Гърмен има аптеки, със статут сходен на денонощен, които обаче не работят от самото начало. Заради това хората от Сандански, да вземем за пример, пътуват по 60 километра до Благоевград при неотложност.

Ето какво споделиха някои от жителите в региона:

" Неудобно е, несъмнено, би трябвало наложително нощна аптека, тъй като всички се случва през нощта, изключително за дребните деца ".

" Знаете, през нощта детето вдигне температура или нещо нямаш, би трябвало да отидеш до денонощна аптека, като идваме тук аз си нося аптечка за детето си имам, презапасявам се ".

Проблемът с липса на денонощни аптеки в региона идва от това, че обектите са доста, по тази причина липсват фармацевти които да работят в тях. Още по-малко са експертите, които биха давали систематични нощни наряди.

" Много е мъчно, разберете, аптеката сама да устоя тази активност, заради ред аргументи, понижаване на цените на медикаментите. Надценките не са пипани от 2009 година като %, в аптеките не остава съвсем нищо, като не остава нищо, се понижават приходите. На терен е доста мъчно да убедиш тези хора да дадат нощното дежурство ", сподели заместник-председателят на Фармацевтична колегия-Благоевград доктор Константин Качулев.

Допълнителни 9 милиона лв. ще бъдат отпуснати по нова методика на аптеките, които развиват активност в труднодостъпни региони или работят непрекъснато. Така аптеките могат да обезпечат финансов тласък за работа през нощта.

" Новото договаряне е от януари, т.е., занапред чакаме да забележим данните от нови аптеки кандидатствали по методиката. Много се надявам, че сътрудниците от Петрич и Сандански ще погледнат на тази опция и ще обезпечат такава услуга непрекъснато, мисля, че може да се откри капацитет ", изясни секретарят на на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов.

Благодарение на публично-частно партньорство с общината, в Благоевград повече от година има денонощна аптека. На нея разчитат хората от 2 области. От Регионална фармацевтична гилдия Благоевград са провели диалози и с общината в Петрич, с цел да може в най-скоро време денонощна аптека да проработи и там. На нея може да разчитат и хората от Сандански.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР