Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали

...
Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали
Коментари Харесай

Купуваме биволско сирене без грам биволско мляко, установи проучване

Само един тип от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко . Това демонстрира изследване не Сдружението за налична и качествена храна.

Същото проучване, направено в акредитирана интернационална лаборатория, открива фрапиращ даже за екипа на лабораторията резултат на биволско сирене без нито грам биволско мляко , което е провокирало нуждата тестванията да бъдат повторени и потретвани. Въпросният производител бил измежду водещите в сектора.

Останалите тествани артикули, с изключение на овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко. Това значи, че те на процедура са примес, макар че са оповестени за овче сирене.
 Бялото саламурено сирене също става запазена марка на България
Бялото саламурено сирене също става запазена марка на България

" Българско бяло саламурено сирене " към този момент е предпазено название за генезис от България

" Тази явно необятно публикувана процедура измежду българските производители на сирена освен ощетява потребителите, които заплащат по-високата цена. Тя е рискова, защото вкарва в подвеждане хора, които купуват " овче сирене " по здравословни аргументи , а не само поради вкусовите качества на продукта ", акцентира ръководителят на управителния съвет на " Сдружението за налична и качествена храна " Андрей Велчев.

Той уточни, че става въпрос и за нарушаване на правилата на конкуренцията, тъй като все още един литър овче мляко е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.
 БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене
БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене

Открито е в едно от пет

Според Сдружението част от решението на казуса е приемането на отраслов стандарт, който да се съблюдава непринудено. Държавата, в лицето на БАБХ и КЗП, обаче би трябвало да изиграе решаваща роля за надзор и наказания на неточните производители.

Припомня се, че съществуването на първични материали и съставки, които не са категорично упоменати в етикетите на крайния артикул, е неразрешено.

Велчев настоя за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват обществено имената на компании, нарушаващи наредбите за производство на качествени храни.
 Агенцията по храните ускорява контрола върху млечните артикули
Агенцията по храните ускорява контрола върху млечните артикули

Проверки за високо наличие на вода и немлечни мазнини провежда БАБХ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР