Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали

...
Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали
Коментари Харесай

Пробутват ни биволско сирене без биволско мляко

Само един тип от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи изследване не Сдружението за налична и качествена храна. 

Същото проучване, направено в акредитирана интернационална лаборатория, открива фрапиращ даже екипа на лабораторията резултат на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е провокирало нуждата тестванията да бъдат повторени и потретвани, подчертават от Сдружението.

В края на май Сдружението за налична и качествена храна разгласява резултати от сходно изследване, което откри, че едвам едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа единствено овче мляко.  

АЗП желае раследване на картел при цените на млечните артикули

Това е вторият разбор на сдружението, изработен поради мощен потребителски интерес, като в този момент са тествани 10 марки сирена и кашкавали. 

Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни интернационалните лаборатории проби са сходни - единствено един тип от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, като водач в тази антикласация е биволско сирене, направено без биволско мляко. Производителят е измежду водещите компания в сектора - настояват от Сдружението.

 istock istock
Останалите артикули, с изключение на овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и на практика са примес, а са оповестени за овче сирене. 

Освен че заблуждава потребителя, установеното нарушаване е в прорез с правилата на конкуренцията, тъй като все още 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се размесва - разясняват от Сдружението. 

Производителите, чиито артикули са тествани, са същите, като в проучването, което Сдружението направи през май.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР