Само един от десет младежи у нас има работа. Това

...
Само един от десет младежи у нас има работа. Това
Коментари Харесай

Само един от десет младежи от 18 до 26 години у нас ходи на работа

Само един от 10 младежи у нас има работа. Това демонстрират данните - единствено 11% от работната мощ у нас се състои от така наречен потомство Z или това са младежите на възраст сред 18 и 26 години. Това стана ясно по време на онлайн конференция на Българска стопанска камара (БСК), отдадена на провокациите на пазара на труда у нас, предава " Монитор ".

Очаквано, доминиращ дял в пазара на труда взимат по-възрастните хора - към 90 на 100. От тях 40% принадлежат на потомство Х. Това е така наречен аналогово потомство, включващо хората на възраст сред 40 и 54 година Често те се одобряват като гръбнак на българската стопанска система, защото имат  най-отговорно държание и са съзнателни платци на отговорности. Втори са милениълите на възраст сред 27 и 39 година с дял от 26 на 100. Последни, само че въпреки всичко със видимо наличие, са потомство Т - това са хората на възраст сред 55 и 65 година така наречен хартиено потомство има дял от 23%.

Статистиките сочат, че тези четири характерно обособени генерации работна мощ от пазара на труда у нас имат сходства, само че и обилни разлики във връзка с мотивация, потребности, полезности и упования. Така да вземем за пример потомство Z работят, с цел да се усъвършенстват и забавляват. Те търсят високо заплащане, многообразие, образование и провокации. Поколение Y също желаят развиване и триумфи, както и незабавни тласъци. Те харесват самостоятелността. Картинката е надалеч по-различна за поколенията Х и Т обаче. Поколение Х работи, с цел да живее и желае предвидимост и непоклатимост с умерено натоварване. Хартиеното потомство пък живее, с цел да работи с ясни и прецизни правила и с опция за предаване на опит. При хората на възраст 55-65 година възнаграждението е изместено от сигурността като мотивация

За да усъвършенства обстановката, от БСК развиват план за адаптиране работната среда към възрастовите потребности на другите генерации. Целта е да се насърчи по-дълъг трудов живот.

" У нас всяка година отпадат по 40-60 000 души от пазара на труда, а забележителна част от тях имат и хронични болести “, съобщи шефът на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов. Той изясни, че се следи растеж в икономическата интензивност на хората в предпенсионна и пенсионна възраст.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР