Само две седмици преди изстрелването, което се равнява на късмет,

...
Само две седмици преди изстрелването, което се равнява на късмет,
Коментари Харесай

В късмет за астероидната сонда на НАСА Psyche, открит проблем с тласкачите и намерено бързо решение

Само две седмици преди изстрелването, което се равнява на шанс, инженерите откриха евентуално осакатяващ проблем с тласкачите в Psyche на НАСА астероидна сонда. Също толкоз инцидентно, поправката беше относително елементарна и стартирането на задачата на стойност 1,2 милиарда $ се изплъзна единствено една седмица.

„ Ние в действителност открихме по странна случайност, че данните, които са пристигнали от подизпълнителя за тези тласкачи със леден газ, са погрешно и че трябваше да променим нашите параметри за метода, по който ще управляваме задачата ", сподели основният откривател Линди Елкинс-Тантън в събота.

" Никой не обича да се подхлъзва и постоянно наподобява като " о, Боже мой, в неволя си. Но о, ние сме толкоз късметлии! "

Изстрелването от галактическия център Кенеди върху мощна тежка ракета SpaceX Falcon Heavy в този момент е ориентирано към 10:16 ч. EDT на 12 октомври. Ако всичко върви добре, галактическият транспортен съд ще доближи кариерата си през лятото на 2029 година след пътешестване от 2,2 милиарда благи, поставяйки началото на две години наблюдения отблизо разстояние.

Капсулата на НАСА носи вкъщи проби от метеорити, датиращи от раждането на Слънчевата система

Високопрофилната задача претърпя огромно закъснение предходната година, когато създаването и тестването на програмен продукт изостанаха от графика, частично заради по-ранни политики, свързани с Коронавирус, и закъснение на работата. Независим съвет за обзор също откри голям брой допринасящи фактори, в това число неприятни връзки в лабораторията за реактивни мотори и незадоволително обмисляне и контрол.

След разрешаването на тези проблеми екипът още веднъж беше на път за пускане на 5 октомври. < /p>

Но на 22 септември, две седмици преди излитането, Елкинс-Тантън научи за казуса с тласкача и шест дни по-късно, откакто Spaceflight Now заяви за едноседмично пропускане, НАСА удостовери, че полетът е бил отсрочен за октомври. 12 „ за довеждане докрай на инспекциите на параметрите, употребявани за ръководство на тласкащите устройства с азот и леден газ на галактическия транспортен съд Psyche. “

В обявата в блога се споделя, че работните параметри се поправят „ в отговор на обновени, по-топли температурни прогнози за тези тласкащи устройства “. Не бяха предоставени други детайлности.

Elkins-Tanton разиска казуса в събота по време на презентация в Sands Space History Center тъкмо пред станцията на Cape Canaveral Space Force. Що се отнася до нея, задачата Psyche избегна патрон, като откри казуса с тласкача преди изстрелването, даже в случай че това означаваше закъснение.

Цитирайки шефа на лабораторията за реактивно задвижване Лори Лешин, Елкинс-Тантън сподели „ сполучлива задача заобикаля 1000 патрона, а несполучливият заобикаля 999. "

" Слава Богу, имаме този страховит екип и че открихме (този проблем). И по този начин, имам... цялостна признателност че са разкрили това, преди да стартираме. И беше просто инцидентно. Това е добра история. "

Проблемът беше открит по време на проби преди полета, които демонстрираха, че настройките, употребявани за работа на тласкащите устройства, са неправилни. При плануваното равнище на мощ от 80 % анализът сподели, че по-високи от предстоящите температури могат да причинят щета.

Както се оказа, корекцията не изисква промени в хардуера или софтуера. Просто обновена таблица с параметри, употребявани от полетния компютър на сондата, инструктирайки го да задейства тласкащите устройства на по-ниско равнище на мощ. Завършването на маневрите ще отнеме повече време, само че това няма да повлияе на задачата.

„ Веднага след отделянето от ракетата, едно от нещата, които би трябвало да създадем, откакто разтеглим слънчевите масиви, е да се обърнем към Земята, “ сподели Елкинс-Тантън. „ И това завъртане се реализира посредством задействане на тласкачите със леден газ, от които имаме 12.

„ За да поддържаме температурата задоволително ниска... би трябвало да го създадем вместо това при 30 % работен цикъл, " сподели тя. " Причината, заради която се нуждаем от тази спомагателна седмица, е просто да се уверим, че това няма някакъв резултат надолу по веригата, за който би трябвало да се погрижим. "

Попитан какво би могло да се случи, в случай че Психе е изстрелян „ както е “, Елкинс-Тантън сподели, че по-високите температури „ евентуално ще повредят тласкащото устройство. Можеше да има действително влияние върху задачата. Слава Богу, имаме 12 от тях. “

Като улови казуса преди изстрелването, екипът би могъл „ да го проучва, тъй че в действителност да разберем всичко за него и какво ще мерят всички термични датчици наоколо и по какъв начин са свързани с температурата в тласкача и всичко останало. "

" Ако това се случи по време на първичната инспекция, има доста неща в съзнанието на хората, ще бъде доста по-трудно да го схванат до това равнище. Така че (забавянето е) в действителност положително. "

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР