Само две седмици преди 15 септември продължават повече от 380

...
Само две седмици преди 15 септември продължават повече от 380
Коментари Харесай

Две седмици преди 15 септември: Недостиг на учители по математика, информатика и природни науки

Само две седмици преди 15 септември не престават повече от 380 ремонта на образователни заведения в страната. На този декор министърът на образованието разгласи, че се търсят учители най-вече по математика, осведомителни технологии и естествени науки.

Преди две години Христина взема решение да смени специалността на банкер с тази на преподавател. Колегата ѝ Фани е в системата от 35 години. И двете имат свои гледни точки за дефицита на фрагменти в системата.

Преподавателите също ще могат да основават цифрово образователно наличие

„ Защото не е елементарно, като се изключи че би трябвало да преподаваш, че би трябвало да ги научиш децата на нещо, в учебно заведение би трябвало и да опазиш техния живот “, съобщи Христина Гавраилова - начален преподавател в СУ „ Димитър Талев “.

„ Не можем да се променим по отношение на условията на актуалния, динамичен живот. И може би тъй като съумях да се трансформира, трансформираха ме децата, промени ме този динамичен живот да диря разнообразни форми на образование на децата, на обучение, на образование “, изясни Фани Иса - преподавател с 35 години стаж.

В учебното заведение са съумели да попълнят изчезналите учители за тази година.

Бюджетът за обучение ще е със 750 млн. лв. по-голям, уточни министър проф. Галин Цоков

„ Трудно се намират и учители по български език и литература, по математика, по физика, по химия, по биология. Малко университети последните години образоват студенти по естествени посоки. И е значимо да кажем, че студентите в естествени науки са освободени от такси “, споделя Весела Панчева  -директор на СУ „ Димитър Талев “.

Според Министерството на образованието наклонността се обръща и от ден на ден младежи избират специалността.

От МОН предложиха през вчерашния ден за разискване план на промени

Тези на възраст до 35 години сега са 15 400. Преподавателите на 60 и повече години са общо 12 300.

През новата образователна година есенната почивка ще е от 28 октомври до 1 ноември. Коледната - от 23 декември до 2 януари. По традиция пролетната е с друга дълготрайност за зрелостниците и за всички останали.

Новото в националното външно оценяване тази година е, че седмокласниците ще имат 75 вместо 60 минути на първия модул. А по математика - две от дилемите, които до в този момент са били с отворен отговор, ще станат с избираем.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР