Само две минути бяха нужни на общинските съветници в София,

...
Само две минути бяха нужни на общинските съветници в София,
Коментари Харесай

Общинските съветници в София си вдигнаха заплатите на 5700 лв., на кмета ще е 9100 лв.

Само две минути бяха нужни на общинските съветници в София, с цел да си вдигнат заплатите.  Предложението бе признато без никакви диспути и с 55 гласа " за ", а двама гласоподаваха " въздържал се ".

Така от 1 април заплатата на кмета на София Васил Терзиев ще стане към 9100 лева, а по този метод ще се покачат и тези на заместниците му, районните кметове и общинските съветници. Това е три пъти повече от сегашните им хонорари.

През февруари заплата на кмета беше 3014 лева, която той подарява всеки месец. 

Съветниците оферират кметът да получава оптималния вероятен размер съгласно нормативните разпореждания - 100% от заплатата на министър. И напомнят, че заплатата на кмета, заместниците му и общинските съветници не са променяни от 2014 година, а на кметовете на региони - от 2017 година " През този нескончаем интервал настъпи доста повишение на цените на стоките и услугите, което постанова актуализиране на заплатите на лицата, директно ангажирани с ръководството на Столична община ", написа в претекстовете на отчета.

Основна месечна заплата на заместник-кмет, че е 80% от тази на кмета, или 7280 лева Толкова ще и тази на кметовете на региони. Заместник-кмет на регион пък ще получава 4732 лева (65% от заплатата на кмет на район).

Заплатата на кмет на кметство на територията на Столичната община ще е 2730 лева, или 30% от тази на кмета. На кметските наместници 1774 лева, или 65 от главната месечна заплата на кметовете на кметства.

Заплатата на ръководителя на Столичния общински съвет ще е 8190 лева (90 на 100 от главната месечна заплата на кмета).

Общинските съветници ще получават 5733 лева (70 на 100 от главната месечна заплата на Председателя на Столичния общински съвет).

Както " 24 часа " писа се отстраняват възнагражденията, които общинските съветници получават за това, че вземат участие в бордовете на общинските профилирани органи като приватизационния фонд, Столичната общинска организация за приватизация и Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия.

Досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали като членове в надзорните органи в допълнение възнаграждение, което е възлизало – от 2015 до 2019 година на 134 000 лева месечно, а от 2019 година на 95 000 лева месечно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР