Само двама от седмината предложени от Прокурорската колегия на Висшия

...
Само двама от седмината предложени от Прокурорската колегия на Висшия
Коментари Харесай

Кьовеши одобри двама българи за европрокурори от общо 7 номинирани

Само двама от седмината препоръчани от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за европейски делегирани прокурори в България, са утвърдени от Колегиума на европейската прокуратура. Одобрените са Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова. И двете са от Софийската районна прокуратура. Те получават 5-годишен мандат с опция за още един, заяви в. " Сега ".

Така България още веднъж остава с непопълнена квота за делегирани прокурори, които да работят тук по делата за крупни злоупотреби с европейско финансиране. С новите две попълнения страната ще има 10 делегирани прокурори при квота от 15. Досега Колегиумът не един път е прибирал български номинации.

В Колегиума на европейската прокуратура от българска страна взе участие Теодора Георгиева, против която у нас стартира инспекция по тайнствен сигнал от Петьо Петро,известен като Пепи Еврото - някогашен следовател, в този момент търсен обвинен. Георгиева настойчиво се спряга и като евентуална кандидатура за основен прокурор.

През февруари т.г. Кьовеши подреди одит на българските делегирани прокурори, с цел да бъде открито каква е повода те да напущат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше определен за асистент на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изминал мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който избра да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Европрокуратурата организира няколко знакови акции в България. Но към този момент не може да се похвали с триумфи в съда. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР