Само двама кандидати са предложени за председател и член на

...
Само двама кандидати са предложени за председател и член на
Коментари Харесай

Делян Добрев: Само двама са кандидатите за двете места в КЕВР

Само двама претенденти са препоръчани за ръководител и член на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заяви депутата от ГЕРБ Съюз на демократичните сили Делян Добрев. Той предложи да бъде продължен периода за избор, с цел да може да има фактически състезание, тъй като другояче изборът е превдварително решен.

" След 18 часа през вчерашния ден получихме още един мотив за това свое искане. До 18 часа през вчерашния ден бяха входирани единствено две оферти за началник на КЕВР. Изборът е превдварително решен ", изясни Добрев.

В момента депутатите гласоподават на второ четене смяна в закона за енергетиката, която планува понижаване на членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране от 9 на 5 за спестовност. Промяната в Закона за енергетиката беше призната на първо четене.

Двама от членовете на сегашната комисия ще бъдат отстранени незабавно след приемане на текстовете - юристът и икономистът.

Ще останат единствено експерти по електроенергетика и воден бранш. Други двама ще си тръгнат след чоп.

Междувременно депутатите одобриха и правила за избор на ръководител на регулатора и още един член, защото техните мандати са изтекли. Те ще бъдат избирани по досегашният закон, в случай че не бъде признат в това време новия, с който се уголемява кръга от лица, които могат да аплайват.

Срещу поправките в Закона за енергетиката се оповестиха от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Мотивът, посредством понижаване на броя на членовете на КЕВР има заплаха комисията да бъде прекомерно партийно обвързана. Според ръководещите обаче, това не е по този начин и броят няма значение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР