Само двама кандидати са предложени за нов председател и член

...
Само двама кандидати са предложени за нов председател и член
Коментари Харесай

Двама са кандидатите за председател на КЕВР

Само двама претенденти са препоръчани за нов ръководител и член на Комисията за енергийно и водно контролиране. За началник на регулатора се кандидатира Станислав Тодоров, който преди дни беше назначен за зам.-министър на енергетиката.

Междувременно депутатите одобриха и промени в закона за енергетиката, с които се понижава броя на членовете на КЕВР.

Предложеният за ръководител на КЕВР Станислав Тодоров има юридическо обучение и е работил във финансова дирекция на едни от американските ТЕЦ-ове у нас. Според опозицията поради своята биография той не дава отговор на условията за ръководител и би трябвало да бъде отритнат. Вторият, препоръчан от Има Такъв Народ е Благой Голубарев, който е някогашен началник на столичното електроразпределение.

" Правният проблем ще бъде: тези претенденти дават отговор ли на остарелия закон, а не на новите правила, които позволяват всевъзможни типове специалисти, общо взето, да бъдат номинирани за КЕВР? ", попита Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ.

" Защо не предложихте някого с високи критерии, с цел да изпреварят нашите претенденти ", отговори ме Георги Свиленски от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Причината за тези подозрения са, че номинациите са подадени преди да бъде уголемен кръгът на лица, които могат да аплайват за постовете. Това ще стане с промени в Закона за енергетиката, които през днешния ден бяха признати, само че към момента не са обнародвани в Държавен вестник.

" Опозицията е изцяло наясно с процедурата и по кои правила се води. Тя се води по Закона за енергетиката и по разпоредбите, по които е водена предходния избор ", съобщи ръководителят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

Днес депутатите понижиха със промени в закона за енергетиката броя на членовете на КЕВР от 9 на 5. След обнародването в Държавен вестник, ще бъдат освободени икономистът и юристът от комисията, както и двама от енергетиците определени след чоп.

" Свалихте доверието в КЕВР, което доста дълго време се опитвахме да изградим. Аз съм уверен, че КЕВР имаше сериозен престиж. Искам да знам каква е повода, с цел да ги извършите от 9 на 5 - двете подкомисии - двете коимиси за водния бранш и за енергийния бранш ", сподели Рамадан Аталай от ПГ на Движение за права и свободи.

" Това, което се случва сега и това, което се случи на четирите комисии, които ние имахме - ние нямахме разговор всъщност. Имаше такива опити, които бяха направени - бяха задавани съответни въпроси. На тези въпроси отговори нямаше. На тези въпроси отговори няма и в този момент ", добави Искра Михайлова от ПГ на " Възраждане ".

Промяната обаче беше предпазена от ръководещите.

" Очевидно е, че финансовите икономии не са единственият и най-съществен детайл в опита да подобрим работата на КЕВР. Да, всички се вторачвате в това, че понижаваме от 9 на 5 членовете на КЕВР. Целта не е единствено финансови икономии от заплати, както леко се пробвате да омаловажите това деяние, а търесенето на извънредно по-добра успеваемост на комисията ", съобщи Виктория Василева от Има Такъв Народ.

" Нямам никакви персонални ползи в бранш Енергетика, по тази причина и в последната комисия и на първото прочитане на проектозакона, и в този момент аз ще гласоподавам с чиста съвест в поддръжка на законопроекта ", добяви Емил Георгиев от Българска социалистическа партия.

От енергийната комисия чакат до седмица или две да бъдат определени ръководител и член на КЕВР.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР