Само два месеца, след като в Народното събрание беше приет

...
Само два месеца, след като в Народното събрание беше приет
Коментари Харесай

На първо четене депутатите отмениха 100% резерв на горива в България

Само два месеца, откакто в Народното събрание беше признат закона, съгласно който 100% от запасите от горива би трябвало да се пазят в България, през днешния ден депутатите го трансформираха. На първо четене още веднъж се връща съотношението - 30% от запаса да може да се съхранява в страната ни и 70% в страна от Европейски Съюз. Поправката на Закона за запасите от петрол и нефтопродукти беше призната със поръчката, че текстовете ще бъде променяни сред двете четения.

В рамките на двата месеца, през които действаше законът, търговците на горива бяха длъжни да съхраняват 100-дневните си ресурси от петрол и нефтопродукти на територията на България.

С смяната де факто се връщат анулирани законови текстове от 13 октомври тази година, а претекстът е, че съхранението единствено на територията на страната ни може да затрудни вноса на гориво, да понижи конкуренцията, което пък е причина за по-високи цени на горивата, изясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Законът беше признат с гласовете на 165 от депутатите като „ за “ бяха 129, нямаше срещу, а 36 депутати от „ Възраждане “ гласоподаваха „ въздържал се “.

ПП-ДБ обявиха, че поддържат концепцията запас да се съхранява на територията на Европейски Съюз, само че съгласно тях съотношението 30/70 би трябвало да се промени в интерес на страната ни и те ще внесат такава корекция сред двете четения.

„ Даваме поръчка сред двете четения, тъй че да се обърне препоръчаното съответствие до 30% предпазване на територията на Европейски Съюз или 70% или над в България “, разяснява Венко Сабрутев.

Първото нещо, което се затваря по време на война - това са границите. Искаме да осигурим в оптимален % отбраната на българското общество “, аргументира се той.

Заявките са, че ще бъде понижен и размерът на глобите за компаниите, които не съблюдават наредбата. В момента е записано санкциите да са сред 1-2 милиона лв. за първо нарушаване, а за второ от 3 до 5 милиона лв. и лишаване на лиценза.

Депутатите гласоподаваха срокът сред двете четения да бъде 5 дни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР