Само два кръга остават до края на странния сезон 2020

...
Само два кръга остават до края на странния сезон 2020
Коментари Харесай

Как може Мир да си гарантира титлата в MotoGP още този уикенд

Само два кръга остават до края на странния сезон 2020 в MotoGP и Жоан Мир (Suzuki) може да завоюва купата още този уикенд по време на Гран При на Валенсия на пистата „ Рикардо Тормо “.

Испанецът има преднина от 37 точки пред своя съотборник Алекс Ринс и Фабио Куартараро (Petronas Yamaha SRT) в генералното класиране. Математически шансове за купата още има и Маверик Винялес (Yamaha), който изостава с 41 пункта от Мир, както и Андреа Довициозо (Ducati) и Франко Морбидели (Petronas Yamaha SRT), които изостават с 45 точки.

От всички преследвачи на Мир, Морбидели и Довициозо ще за изгубят шансове за краен триумф в случай че испанецът приключи измежду първите 10, без значение от резултатите на двамата. А в случай че Мир финишира на позиции от 11-та до 15-та, то двамата италианци ще имат потребност от наложителен триумф с цел да останат в борбата за купата, до момента в който финиширане на испанеца отвън зоната на точките ще разреши на Морбидели и Довициозо да запазят шансове за купа даже и с второ място.

Винялес ще бъде отстранен от битката за купата в случай че водачът в шампионата приключи измежду първите шест в неделната Гран При на Валенсия. Ако Мир остане сред седмо и 11-то място, то Винялес ще се нуждае от наложителен триумф с цел да резервира шансове за короната през 2020 година. Класиране на Мир от 12-то до 15-то място ще напряко допустимо оцеляването на Винялес даже и с второ място, до момента в който довеждане докрай на Мир отвън топ 15 ще разреши на водача на Yamaha да резервира шансове за купата даже и с трето място.

Куартараро и Ринс от своя страна могат най-лесно да оставят борбата за купата жива и за Гран При на Португалия другата седмица. За задачата обаче те се нуждаят от наложително класиране на Мир отвън подиума, защото даже и трето място ще подсигурява купата на испанеца без значение от резултатите на двамата му най-близки преследвачи. Ако спечелилият в Гран При на Европа предишния уикенд се класира отвън подиума, само че измежду първите седем, то той ще се подсигурява короната в случай че Куартараро и Ринс не завоюват второто следващо съревнование на „ Рикардо Тормо “. Класиране на Мир сред осмо и 12-то място ще задължи Мир и Куартараро да финишират на една от първите две позиции. Ако водачът в генералното класиране се подреди сред 12-та и 14-та позиция, то двамата му най-близки преследвачи ще се нуждаят от наложително финиширане на подиума, до момента в който 15-то или по-слабо класиране на Мир ще разреши на Ринс и Куартараро да останат живи в борбата за купата даже и с класиране на четвърто място.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР