Само два дни след като премиерът Бойко Борисов подкара влак

...
Само два дни след като премиерът Бойко Борисов подкара влак
Коментари Харесай

БДЖ ще има нови влакове, но едва през 2023 г.

Само два дни откакто министър председателят Бойко Борисов подкара трен и изясни по какъв начин от София до Свиленград ще се возим със 160 километра в час, от БДЖ оповестиха огромна промяна, обвързвана с подмяната на мотрисите и вагоните. Също както в желанията за ремонт на жп трасето обаче тази смяна няма да е реалност скоро. Нови вагони ще има през 2023 година, както предвижда  " оптимистичната прогноза " на сдружението. Така управлението на жп холдинга несъзнателно подряза фантазиите на премиера.  " Ако има трен, вместо да се гъчкат всички на автомагистралата, да се возят на него. Както подменихме тролеи, трамваи, рейсове, метрото, в този момент и влаковете ", сподели Борисов във вторник.

Вчера от БДЖ обявиха, че до края на годината се възнамерява да бъде оповестена нова социална поръчка за доставка на 10-15 броя мотриси за междинни дистанции. След това ще се поръчат сред 30 и 50 съвременни вагона, които ще могат да се движат с оповестените от премиера 160 км/час. Новината бе обявена от ръководителя на съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ " Григори Григоров на полемика, отдадена на вложенията в жп превоза. Планираното влагане е за повече от 100 млн. евро и е разсрочено в рамките на седем години, с цел да не се затрудни финансово компанията.

Новият преносим състав ще обезпечи над 4000 места за пътуванията на междинни и дълги дистанции с оптимизация на графика, с цел да бъде конкуренция на автомобилния превоз както като време за пътешестване, по този начин и по комфорт, обясниха от холдинга.

Пътниците обаче не трябва да се надяват, че това ще се случи напълно скоро. Според БДЖ оптимистичната прогноза за новите влакове е 2023 година. Обяснението е, че сега производителите били много натоварени. Обновяването на вагоните бе един от целите на новото управление на железниците. Още през предходната година от компанията признаха, че обстановката с преносимия състав е окаяна - над половината от вагоните не са в придвижване, а закъсненията, насъбрани в границите на година, са общо 430 000 минути (почти 230 денонощия).

" Със настоящия преносим състав би трябвало да изкараме до 2022 година Първият нов преносим състав ще пристигна най-рано в средата на 2023 година Дотогава залагаме на поправки на локомотиви, вагони и мотриси, като за задачата ще обявим социална поръчка ", изясни Григоров.

В края на плануваната петилетка за възобновяване на преносимия състав първо ще дойдат вагони, които ще бъдат пуснати по линиите София - Бургас, София - Варна и всички междинни посоки. " До края на годината би трябвало да стартираме публичната поръчка. Другият вид са мотрисни влакове с висок комфорт за междинни дистанции, с минимални прекъсвания, с цел да може да се конкурираме с автомобилния превоз, който реализира връзката сред София и главните регионални градове отвън Варна и Бургас ", добави Григоров.

" Трябва да се мисли за услугата, за нейната прелест по отношение на обществото, за нейната резистентност, дългосрочност и осъществяване на целевите индикатори, които БДЖ има пред себе си, с цел да го бъде доставчика на тази съществена услуга по контракт с страната и след 2024 година, когато пазарът ще се либерализира ", заключи транспортният министър Росен Желязков.

 

ТУКА ИМА, ТУКА НЯМА

Ентусиазмът на новото управление на БДЖ е окуражителен, само че не е ясно от кое място ще дойдат парите за цялостната смяна на железниците. Справка на в. " Сега " сподели, че и " Пътнически транспорти ", и " Товарни транспорти " стартират годината зле. Пътническите са на загуба от 8.8 млн. лева за първите три месеца в съпоставяне със същия интервал на м.г. А " Товарните " са на минус от малко над 1 милион лв.. Все отново холдингът е на облага от 2.1 млн. лева Най-вероятно ще се разчита на парите, който ще дойдат от концесията на летище София и ще бъдат трансферирани към БДЖ.

В АВАНС

БДЖ пуска в продажба билетите за влака 15 дни за летния сезон преди пътуването. Предварителната продажба на билети е за всички бързи влакове и за бързите влакове със наложителни непокътнати места, оповестиха от пресцентъра на БДЖ. Предварителната продажба ще бъде в действие до края на септември 2019 година На пасажерите, които желаят да пътуват в спален или кушет вагон, е предоставена опция да закупят спално място 30 дни преди датата на пътешестване. 30-дневният период за предварителна продажба на спални и кушет места важи през цялата година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР