Само допреди седмица родената в София Клара Добрев, заместник-председател на

...
Само допреди седмица родената в София Клара Добрев, заместник-председател на
Коментари Харесай

Кой ще оглави опозицията в Унгария - евродепутат от София или кмет, смятащ Орбан за отчасти прав

Само допреди седмица родената в София Клара Добрев, заместник-председател на Европарламента и брачна половинка на някогашен министър председател, изглеждаше като в конкуренцията кой ще бъде главен конкурент на Орбан на изборите следващата година.

Миналата седмица това се промени.

Вътрешнопартийни чакат кулминационната точка си през днешния ден и дефинитивни резултати - след края на гласуването в събота вечерта. Със почналия им тази седмица втори тур, на който стотици хиляди са пуснали бюлетина, се развихри борба с ненадейно мощен конкурент на Добрев и капацитет да дефинира дали министър председателят Виктор Орбан ще се сблъска идната пролет с първото си предизвикателство, откогато се върна на власт преди две десетилетия.

Когато либерал поддържа реакционер

Унгарската съпротива сплоти напъните си за пръв път на евроизборите през 2019 година Дотогава тя се вписваше в модела на слабите противникови лагери в страни като Турция и Сърбия, където критици в страната и правозащитници в чужбина виждат постепенно преодоляване на институциите от върха на властта.

Опонентите на Орбан (от либерали и социалисти до антимигрантски настроени националисти) не показаха обща листа на евроизборите през 2019 година, само че не си попречиха. Много от тях, в това число Добрев и нейната Демократична коалиция, съумяха да получат задоволително места, с цел да се чува мощно гласът им в Европарламента. Последваха локалните избори през есента, на които от ръководещата " Фидес " бяха отвоювани значими градове, отпред със столицата Будапеща. Либералът Гергей Карачон, подкрепян от част от социалистите и, зае кметското място и на изборите през 2022 година

 Отляво надясно: Берталан Тот от социалистическата партия, Каталин Чех от демократичната
© Associated Press

Отляво надясно: Берталан Тот от социалистическата партия, Каталин Чех от демократичната " Моментум ", Габор Ваго от демократичната " Политиката може да е друга " и Клара Добрев от " Демократична коалиция ". Четиримата вземат участие в полемика преди европейските избори през май 2019 година

Година по-късно обаче, откакто опозицията, изборът на водач, който ще я поведе против Орбан, стана авансово изискване. Карачон бе единият главен претендент, Добрев - другият.

Трети бе кмет на малко градче, в миналото спечелил първите частични локални избори (през 2018 г.), на които опозицията бе съумяла да сплоти старания. Петер Марки-Зай, ръководещ дребното градче Ходмезьовашархей, сътвори придвижване, което не се яви на евроизборите, само че даде поръчка, че има подготвеност да сплоти съперниците на Орбан към себе си. Пред " Дневник ", дни преди да бъде признат в Държавния департамент на Съединени американски щати (докато Орбан бе в Белия дом), той съобщи преди евроизборите, че желае да остане кмет, само че загатна, че до парламентарния избор има доста време.

Марки-Зай е закостенял, дефинира се като набожен християнин и съперник на безконтролната миграция и на нетолерантността по едно и също време. Пред " Дневник " съобщи тогава, че Орбан е " прав за доста неща ". Събеседници на изданието, а и той не влезе в коалицията; не пропусна да покаже, че би желал сходно обединяване да е към личността му.

Повече за пътя на Марки-Зай.

За Добрев и връзката ѝ с България.

 Петер Марки-Зай
© Скрийншот, YouTube

Петер Марки-Зай

В последна сметка Добрев и Карачон получиха най-вече гласове на първия тур предишния месец, а Марки-Зай остана трети. Съотношението на силите обаче се прекатурна, откакто К. Направи го и част от Социалистическата партия, която е с по-голяма тежест в опозицията от Демократичната коалиция (но други са " за " Добрев). За " Йоббик " (загубили част от крайнодясната си идеология и смекчили посланията) Марки-Зай също е вероятен избор.

Близки до " Фидес " медии също пропагандират за Добрев и това повдигна въпроса дали Орбан не я възприема като по-удобен съперник, до момента в който, в противен случай, Марки-Зай може да се цели и в неговия електорат.

Борбата се ожесточава

С повдигането на залога, до момента в който наближава изходът от гласуването, се усили и напрежението сред Добрев и Марки-Зай. На последния си ефирен спор двамата - за Добрев Марки-Зай е като някогашния американски президент Доналд Тръмп и че е нанесъл удар на опозиционната коалиция, а консерваторът я упрекна, че партията ѝ изнудвала лагера на съперниците на Орбан (като даде образец с отказал се от борбата за Народното събрание кандидат). На Добрев също по този начин се наложи да твърди, че брачният партньор ѝ, някогашният министър председател Ференц Дюрчан, няма да получава постове оттатък този на водач на Демократичната коалиция, в случай че тя вземе властта.

Унгарски медии, че Добрев се е справила по-добре на последния спор, само че в действителност огромна част от програмата ѝ е била в благозвучие с Марки-Зай. Двамата се сплотяват към възобновяване на върховенството на закона в Унгария (поставено под въпрос и от Европейския съюз), по-прозрачно разпределение на богатствата и гаранции, че ще бъде потърсена отговорност от някогашните водачи и пионки на властта. Може да се чака нова конституция (с референдум), дружно с увеличение на заплатите в някои браншове.

Който и да победи, го чака сложна премия: битка против съперник, съумял да обърне системата, медиите и обществения дискурс в своя изгода.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР