Само допреди няколко дни хиляди домакинства, семейства с малки деца

...
Само допреди няколко дни хиляди домакинства, семейства с малки деца
Коментари Харесай

Омбудсманът: Пет дни хората са живели като в Средновековието, трябва да търсят обезпеченията си

Само допреди няколко дни хиляди семейства, фамилии с дребни деца и заболели възрастни хора останаха за няколко денонощия без ток, без отопление и на някои места без вода, поради изобилния снеговалеж. Когато спре токът, стопират помпите, стопира топлото, стопира газта. Всичко. Тези хора пет дни са живели като в Средновековието, без никакви условия. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева в ефира на. 

„ Пет дни са студували, а в този момент би трябвало да вървят да се разправят с ЕРП-тата. Не считам, че би трябвало да е по този начин. Хората би трябвало да бъдат обезщетявани със идващите сметки, без да бъдат сезирани. Явно няма да стане по този начин. Съветвам хората документално да предявят всички вреди, които са понесли. Някои са изгубили даже зимнината си и това за тях е същинска драма “, разяснява още тя.

„ Смятам, че това е един добър урок, който би трябвало да се даде на монополите, с цел да си извършват отговорностите и да не разчитат на монополното си състояние. Затова, че човек няма къде да отиде другаде “, уточни омбудсманът.

„ Има един човек, който се свърза с мен и безусловно плачеше, тъй като три пъти му е изгорен хладилникът “, сподели проф. Ковачева.
Омбудсманът съобщи, че към момента няма отговор нито от Министерство на енергетиката, нито от КЕВР, само че тя има своя отговор за какво се е случило по този начин. 

„ Самите енергоразпределителни сдружения не са поддържали тези сервитутни зони, не са окастряли дърветата. Хората разясниха, че от години следили, че жиците и кабелите са остарели. Стълбовете са проядени. Това е обвързване на енергоразпределителните сдружения “, изясни тя. 

Тя уточни, че енергоразпределителните сдружения се базират на своите условия и на форсмажор. Според нея има „ съпричиняване “, защото те не са употребявали своите отговорности.

Проф. Ковачева съобщи, че институциите би трябвало да създадат инспекция и да се произнесат, с цел да може хората да получат компенсации.

Омбудсманът уточни, че при прекъсване до 30 часа на тока компенсацията е 50 лв., а по-късно на всеки 12 часа по 20 лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР