Само допреди месеци германските власти водеха мъчителни дебати за това

...
Само допреди месеци германските власти водеха мъчителни дебати за това
Коментари Харесай

Цената на природния газ се срина, а доставките са подсигурени. Отлага ли се енергийната криза в Европа?

Само допреди месеци немските управляващи водеха мъчителни диспути за това кои браншове би трябвало да бъдат спрени, в случай че страната се окаже в обстановка на дефицит на природен газ поради дейностите на Русия и войната, която стартира Владимир Путин в Украйна.

Днес, когато хранилищата са съвсем цялостни до краен лимит, а цените внезапно спадат, енергийната рецесия в Европа наподобява не е чак толкоз незабавна.

Германия трябваше да се откаже от зависимостта си от съветски газ и да откри различни снабдители, с цел да се приготви за зимата, написа американският вестник " Washington Post ". В четвъртък газовите складове в страната бяха цялостни на 97,7%. Общите европейски ресурси са на равнище от 93,8 %, което е много над запожената от съюза цел да се доближи 80% напълнен потенциал преди ноември.

Препълнените складове са една от аргументите за внезапно поевтиняване на краткосрочните цени на тържищата в Европа, като във вторник референтната цена на газа падна до 93 евро за мегаватчас - спад от над 70% по отношение на пиковата стойност.

" Ако се върнем 3-4 месеца обратно, никой не е очаквал, че ще бъдем там, където сме през днешния ден. Нещата към момента могат да се объркат, най-много поради температурата или нещо ненадейно като бойкот да вземем за пример, само че най-малко за момента нещата наподобяват по-добре от предстоящото ", споделя Йенс Зюдекум, професор по интернационална стопанска система в Института за стопанска система на конкуренцията в Дюселдорф.

В един миг цената на нидерландската борса за час даже мина в негативна стойност, което значи, че при толкоз малко останали места за предпазване на закупен газ търговците за малко време са били подготвени да платят на някого, с цел да се отърват от него. Това белязва невероятен миг за Европа, чийто енергиен пазар беше ударен в резултат на съветската инвазия в Украйна.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР