Само допреди 48 часа ураганът Милтън“ се замогна до пета

...
Само допреди 48 часа ураганът Милтън“ се замогна до пета
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Преди 200 години „Милтън“ щеше да удави само два крокодила

„ Само допреди 48 часа ураганът „ Милтън “ се замогна до пета категория, която е най-висшата категория. Той падна до второкласен – отново е доста рисков, тъй като се движи към гъстонаселен регион. Поривите на вятърът доближават до 150 – 160 километра в час. Флорида е с със междинна надморска височина 30 метра, единствено за три часа в Сейнт Питърсбърг са паднали 130 литра дъжд за няколко часа. Тази вода няма къде да се регистрира и това заплахата. “

Това съобщи в предаването „ Тази заран “ климатологът проф. Георги Рачев.

 

„ Много е добре, че се взимат превантивни ограничения. За благополучие „ Милтън “ загуби част от структурата си и леко се движи към Орландо. Все отново е рисково “, уточни още Рачев.

 

 

„ Обикновено, когато вихър се зароди близо до Мексико, продължава на север. А този път потегли непосредствено на изток, което е доста рядко срещано събитие. Колкото повече е дъждът, толкоз по-силен е урагана. Трябва да е топла и морската повърхнина. Такъв един циклон продължава от пет до осем дни “, изясни климатологът.

 

 

Според Американския център за проучване на ураганите няма съществени доводи за увеличение на броя и силата на ураганите.

 

„ Има документи от 1550, 1600 година – по островите в Карибския басейн, когато са записвали за грандиозни тропични циклони. Но по-високите температури, по-топлият океан, по-силното изпарение, влагата във въздуха – довеждат до повече мощ във високите пластове на атмосферата. Преди 200 години, в случай че „ Милтън “ беше минал по този път, щеше да удави единствено два крокодила “, съобщи Рачев.

 

Той напомни, че провалите от урагана „ Хелън “ още не са извозени.

„ Националната армия оказа помощ с 600 самосвала, с цел да извози боклуците. Опасно е, тъй като всевъзможни части, които се откъснат и летят във въздуха се трансформират в машина за ликвидиране, защото вятърът ги носи с 150 километра в час. Всичко, което лети, може да те отнесе ", съобщи Рачев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР