Само до преди петнайсет години, преобладаващият пейзаж в Дубай е

...
Само до преди петнайсет години, преобладаващият пейзаж в Дубай е
Коментари Харесай

Как се забавляват арабските шейхове

Само до преди петнайсет години, преобладаващият пейзаж в Дубай е била пустинята. Днес пясъците са покорени от индивида и петролните долари. Но с пясъците са покорени и други - света на бедуините е премахнат, доста скотски типове са докарани до спомен и фотоси в енциклопедиите.
Най-традиционното занятие на шейховете е ловът със соколи. За такова прекарване би трябвало да бъде определена компания като Royal Shaheen Safari. Те оферират самостоятелни сафарита, водени от експерти по хищни птици, които могат да разкрият доста детайлности от живота в пустинята, оповестява " Без багаж ".

Бреговата линия на ОАЕ на Персийския залив е с дължина над 650 км. В южните и западни елементи на страната крайбрежната равнина минава в пясъчната пустиня Руб ел-Хали, продължаваща и в Саудитска Арабия.
Преди откриването на нефта по тези земи през 1950 година ОАЕ е група от мощно изостанали и неразвити държавици под закрилата на Англия. Петролната промишленост довежда до бърз стопански напредък и рационализация, което оказва помощ на емирствата да се освободят от английска взаимозависимост през първата половина на 1970-те година
Исторически факт е, че ловът с хищни птици е бил известен спорт и знак за висок статут измежду благородниците от средновековна Европа, Средния Изток и Монголската империя.
Днес надпреварата със соколи е един от най-ексклузивните спортове в Обединените арабски емирства, като най-хубавите птици се продават за повече от 200 000 евро.

Спортът е завещание от живота на генерации наред в суровата и непримирима пустинна среда и традиция от времето, когато всеки запас е трябвало да бъде употребен за оцеляване. Соколите са най-хубавият инструмент за лов по тези места.
Въпреки, че ОАЕ през днешния ден е една от най-богатите страни, соколите тук са на огромна респект. Редовно се организират състезания за соколи, надпревари и търгове.
Соколите минават месеци на образование, с цел да се приготвят за надпреварите, които се провеждат за шейховете. Птиците би трябвало да създадат мощни мускули, с цел да се оправят в конкуренцията и да имат късмет да завоюват огромните награди. В Абу Даби се организира фестивал на соколите, в който вземат участие стотици соколари и откриватели от близо 100 страни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР