Само дни след новината за санкциите от САЩ, лидерът на

...
Само дни след новината за санкциите от САЩ, лидерът на
Коментари Харесай

Илхан Андай: Ердоган вижда правителство с премиер от ГЕРБ, а Карадайъ - вицепремиер

Само дни след новината за глобите от Съединени американски щати, водачът на Движение за права и свободи беше поканен на среща от турския президент Реджеп Таип Ердоган. Има ли връзка сред двете събития?
Още по тематиката
Поканата за среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган към водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е отправена от дълго време, като време е закрепена след изборите през юли. Случва се посещаване на пожар поради изненадващите за мнозина наказания на Съединени американски щати (по закона " Магнитски ", обект на които е някогашният народен представител на Движение за права и свободи Делян Пеевски). Това сподели по bTV журналистът Илхан Андай.

 Ердоган одобри Карадайъ на закрита среща, Лютви Местан се отдръпна Виж още

Тези наказания вкараха и Движение за права и свободи в динамичността на политическите процеси, добави той.

Главна заслуга за тази среща играе турският дипломат в София Айлин Секизкьок, която е съдействала доста за подобряването на връзките сред Ердоган и Движение за права и свободи, откакто предходният дипломатически представител на Анкара ги утежни в интервала сред 2015 и 2017 година с опита за основаване на инженерна партия в България на ръководещите в Турция, сподели Андай, визирайки ДОСТ на Лютви Местан.

Журналистът счита, че повода за срещата сред Ердоган и Карадайъ е, че " най-потърпевши от глобите на Съединени американски щати ще бъдат не ГЕРБ, а Движение за права и свободи, в случай че не се вземат ограничения ". А зад нея стои инстинктът и " изборната аритметика " на Доган, въпреки че той не се е видял с турския президент и още е в листата с лица със възбрана да посещава югоизточната ни съседка, само че " доста от дълго време ръководещите в Анкара не желаят да изпускат разговора с етническите турци в България ", разяснява Андай.

" За Доган най-важното е изборната аритметика. Той е с задоволително доста информация, с цел да проучва, че ударът против Пеевски и Движение за права и свободи ще инкасира загуби в България. Електоратът на Движение за права и свободи към този момент не е изостанал и не живее единствено по селата. Много от тези гласоподаватели към този момент са в огромните градове и Западна Европа, изясняват си събитията сами и не им ги пояснява партийният секретар на Движение за права и свободи. Изселниците обаче виждат като непосредствен индивид Движение за права и свободи. Движение за права и свободи се надява да го компенсира благодарение на " изборната машина на AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi - ръководещата Партия на справедливостта и развиването - б.р.) " измежду българските изселници в Турция. Търси се по какъв начин партията да остане значима в Народното събрание, а не да бъде просто представител на етническите Турци ", счита Андай.

" Карадайъ може да е потребен на АКП да завладее Движение за права и свободи от вътрешната страна ". Ердоган има близкосрочнa тактика, " той вижда държавно управление с министър председател от ГЕРБ, а Карадайъ като вицепремиер ", споделя Андай.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР