Само ден след като зае министър-председателския пост на Република Северна

...
Само ден след като зае министър-председателския пост на Република Северна
Коментари Харесай

Следете на живо в Dir.bg: Българската делегация вече е в Северна Македония

Само ден откакто зае министър-председателския пост на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приема в Скопие за среща българския министър председател Кирил Петков.

В рамките на визитата Петков ще се срещне още с президента Стево Пендаровски и с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери.

Предвидени са също срещи с ръководителя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, ръководител на ВМРО-ДПМНЕ. Кирил Петков ще беседва и с представители на българската общественост в Република Северна Македония.

Заедно с Кирил Петков, в делегацията от София вземат участие зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин, външният министър Теодора Генчовска и транспортният министър Николай Събев.

Dir.bg следи онлайн визитата. От мястото на събитието предава специфичният ни делегат Елза Тодорова.

Очаквайте вести в действително време от Dnes.Dir.bg и Dir Podcast!

 Снимки: Правителствената пресслужба

Министър-председателят Кирил Петков дойде в Скопие

На летището българският министър председател бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Едно от първите обществено декларирани планове на Петков като министър-председател бе точно да беседва с новия министър председател на югозападната ни съседка незабавно след встъпването му в служба. Затова и визитата на Петков през днешния ден стартира със среща на четири очи с министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

 Снимка: Елза Тодорова, Dir.bg

Паралелно с това заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин се срещна с вицепремиера по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич, и с посланика и началник на европейската делегация в Скопие Дейвид Гир. Външният ни министър Теодора Генчовска, както и транспортният ни министър Николай Събев беседват с сътрудниците си Буяр Османи и Благой Бачворски. Следва пленарно съвещание на двете публични делегации и конференция, на която да научим има ли прогрес по тематиките, които двамата премиера оповестиха като предпочитани.

 Снимка: Елза Тодорова, Dir.bg

Очакванията са историческите въпроси да останат на назад във времето, а да се даде приоритет на тематики като стопанска система и инфрастуктура, обучение и нововъведения, както и несъмнено, поддръжката за пътя на евроинтеграцията на Скопие. Пред медиите по време на полета министър председателят сподели, че чака да се построи прецизна стратегия на работните групи за идващите шест месеца и съответни стъпки, по които да вървят. Той изрази вяра за ежеседмични срещи, на които да се регистрират съответни резултати. Любопитно е да се означи, че министър председателят избра да не показва отдалеченост по време на полета, като се отдели делегацията му от представителите на медиите и завесата в самолета не бе спусната.

Следобед Петков ще се срещне с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, с председстеля на македонския паралмент Талант Джафери. В програмата на премиера не участва среща с представители на българската общественост, както бе оповестено през вчерашния ден от Министерски съвет.

 Снимка: Елза Тодорова, Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР