Само ден след като зае министър-председателския пост на Република Северна

...
Само ден след като зае министър-председателския пост на Република Северна
Коментари Харесай

Диалог за бъдещето: София среща Скопие

Само ден откакто зае министър-председателския пост на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приема в Скопие за среща българския министър председател Кирил Петков. В рамките на визитата Петков ще се срещне още с президента Стево Пендаровски и с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери.

Очаква се историческите въпроси да останат на назад във времето, а главен акцент да бъде подложен върху тематиките от региона на стопанската система, инфраструктурата, образованието, съдействието в региона на образованието, нововъведенията и поддръжката за пътя на евроинтеграция на Скопие.

Предвидени са също срещи с ръководителя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, ръководител на ВМРО-ДПМНЕ. Кирил Петков ще беседва и с представители на българската общественост в Република Северна Македония.

Заедно с Кирил Петков, в делегацията от София вземат участие зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин, външният министър Теодора Генчовска и транспортният министър Николай Събев.

Dir.bg ще следи онлайн визитата като от мястото на събитието ще предава специфичният ни делегат Елза Тодорова. Очаквайте вести в действително време от Dnes.Dir.bg и Dir Podcast.

След като поздрави Ковачевски за встъпването му в служба, Петков разгласи, че позицията на страната ни по европейската вероятност на Република Северна Македония е поредна и ясна. Според него Петков добросъседството може да донесе съществени позитиви освен за двете страни, само че и за целия район.

" Очаквам дружно да работим за нов градивен разговор и съгласие в полза на двустранните ни връзки, чието развиване е от огромна изгода за жителите на България и на Република Северна Македония ", сподели Кирил Петков.

От своя страна Димитър Ковачевски разгласи, че по време на диалозите с Петков ще бъдат разисквани всички тематики, свързани с повишаването на търговията, обмяната на хрумвания, обмена на младежи, които ще върнат доверието между тях, с цел да се откри " разговор на равнище, което гледа към бъдещето ".

Ковачевски акцентира, че позициите на Скопие са ясни: страната се назовава Република Северна Македония, чиито жители приказват македонски език и имат обособена еднаквост.

" Относно историческите въпроси постоянно съм твърдял, че те би трябвало да бъдат част от дебата на историците, а доверието сред жителите би трябвало да се гради от позициите, които значат по-добър стандарт за тях и по какъв начин да стигнат до там. Що се отнася до правата на малцинствата, ние би трябвало да съблюдаваме всички решения на всички организации, в които на интернационално равнище е урегулиран въпросът за правата на малцинствата, в това число и в Организация на обединените нации. Ние също по този начин сме страна, която намерено е декларирала пред всички свои съседи, че няма да се намесва в нейните вътрешни въпроси ", акцентира Ковачевски.

Македонският министър председател посочи, че с българския си сътрудник Кирил Петков няма да подписват контракт за това по какъв начин да се работи в региона на стопанската система, а чрез работата ще върнат доверието сред жителите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР