Само ден след като номинираната от Бойко Борисов за премиер

...
Само ден след като номинираната от Бойко Борисов за премиер
Коментари Харесай

Над него е само Бойко: След ГЕРБ и ВСС поиска освобождаването на Гешев

Само ден откакто номинираната от Бойко Борисов за министър председател Мария Габриел разгласи новия курс на ГЕРБ към отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, а Движение за права и свободи го утвърдиха, прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет стартира процедура по отстраняването му.В петък шестима членове на колегията, която до момента беше щит на шефа на обвиняването, ненадейно се обърнаха против него и желаеха отстраняването му от служба.

Само ден откакто номинираната от Бойко Борисов за министър председател Мария Габриел разгласи новия курс на ГЕРБ към отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, а Движение за права и свободи го утвърдиха, прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет стартира процедура по отстраняването му.

В петък шестима членове на колегията, която до момента беше щит на шефа на обвиняването, ненадейно се обърнаха против него и желаеха отстраняването му от служба.

Предложението е подписано от представители и на политическата, и на прокурорската квота в колегията. Това са Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова.

В настояването си те упорстват Пленумът на Висш съдебен съвет да откри " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ".
Реклама
Причината, която шестимата показват, е интервенция на Иван Гешев в следствието на наричания от него самия " атентат " против автомобила му на 1 май.

Според шефа на националното разследване Борислав Сарафов Гешев персонално е изпратил на място " израелски специалист ", който направил оглед. За въпросния специалист не се знае нищо съответно, като се изключи че внезапно е дошъл в България час и половина преди така наречен гърмеж. По думите на Сарафов неговият заместител в следствието Ясен Тодоров е завел " специалиста " на мястото на случая и е бил позволен, тъй като останалите са изпълнявали напътствията на основния прокурор.

За сходни дейности няма законово съображение и шефът на обвиняването не би следвало да се разпорежда по следствие, което персонално го визира. Той е очевидец и потърпевш по това дело, пишат шестимата прокурори, подписали настояването.
По команда на ГЕРБ и Движение за права и свободи
Реакцията на прокурорската гилдия очевидно следва политическите развития към абсурда с основния прокурор. От съобщаването на сензацията за така наречен атентат до момента кадровият орган на правосъдната власт мълча. Нещо повече -
Реклама
в четвъртък член на Висш съдебен съвет от правосъдната гилдия - Атанаска Дишева, изиска въпросът да бъде разискван, само че болшинството отхвърли предлагането ѝ.

Ден по-късно, и то откакто ГЕРБ дадоха сигнал, че " смъкват " доверие от основния прокурор, а Движение за права и свободи " приветстваха концепцията " като " добра " (по Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ), се появи предлагането за премахване. " Капитал " потърси, само че не откри Иван Гешев за коментар.

За да бъде свален от поста Гешев, са нужни 17 гласа на пленума, в който заседават взаимно съдии и прокурори.

Откакто беше определен през 2019 година, основният прокурор е давал неведнъж учредения за сходна процедура. Включително двама министри на правораздаването - служебният Янаки Стоилов и Надежда Йорданова от кабинета " Петков ", са желали освобождението му на същото съображение, посочено и от шестимата прокурори в този момент. Разликата в случаите е, че и Стоилов, и Йорданова бяха подкрепили предложенията си със солидни доказателства, до момента в който актуалното искане се базира единствено на изказванията на заместника на Гешев Борислав Сарафов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР