Само часове преди шътдауна Байдън все пак подписа документ, определящ

...
Само часове преди шътдауна Байдън все пак подписа документ, определящ
Коментари Харесай

Ще пожертва ли Байдън подкрепата за Украйна, за да избегне шътдауна

Само часове преди шътдауна Байдън въпреки всичко подписа документ, определящ краткотрайно финансиране на американското държавно управление за месец и половина. Съдбата на американската помощ за Украйна обаче остава неразбираема. Ще съумеят ли Щатите да одобряват бюджет за новата финансова година и каква ще е ориста на поддръжката на Киев в тези условия?

В събота президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа закон за удължение на финансирането на федералното държавно управление на Съединени американски щати с 45 дни. Документът не включва поддръжка за Украйна. В същото време той съобщи, че Съединени американски щати не би трябвало да стопират поддръжката си за Киев. Байдън означи, че чака „ цялостен ангажимент “ от Конгреса да продължи да дава помощ на Киев „ в този сериозен миг “.

Преди ден планът за краткотрайно държавно финансиране, който не включва помощ за Украйна, беше утвърден първо от Камарата на представителите, а по-късно и от Сената на Съединени американски щати. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл заплаши да се опълчи на версията на Сената за самодейността за държавно финансиране, която включва наредба от 6 милиарда $ за Украйна. Лидерът на демократичното болшинство Чък Шумър сподели, че този план няма да бъде подложен на гласоподаване, решено е да се изчака версията на Камарата на представителите.

На този декор Киев призна, че няма късмет да оцелее без финансовата помощ на Съединени американски щати. Това по-специално счита депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко. Според него случилото се в Конгреса към този момент не е просто сигнал за пробуждане. Гончаренко добави, че Украйна би трябвало да промени тактиката си.

По-рано Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати гласоподава за изключване на средствата за военна помощ на Украйна от бюджета на Пентагона и утвърди даването на помощ на Украйна в размер на 300 милиона $.

Политологът Дмитрий Дробницки означи, че включването на помощта за Украйна в бюджета за защита може да докара до прекъсване на работата на държавните институции в Щатите. За да се предотврати сходен резултат, е решено да се гласоподава разпределението на средствата в обособен законопроект.

Експертите означават, че взетото решение за краткотрайно финансиране на държавното управление не взема решение насъбраните проблеми в американската политическа и финансова система. Това, несъмнено, краткотрайно ще избави държавното управление от затваряне, само че не подсигурява избягването му в бъдеще.

„ Ситуацията с американския бюджет е, че цялата федерална финансова система от дълго време е нарушена. Няма спретнат механизъм за приемане на бюджета за идната фискална година “, сподели Владимир Василиев, основен теоретичен помощник в Института на Съединени американски щати и Канада към Руската академия на науките.

„ Конгресът не съумя да одобри документа за приходите и разноските за фискалната 2024 година заради съществени разлики сред републиканци и демократи. Последният интензивно предизвиква уголемен вид на бюджета, който ще включва внезапно увеличение на разноските както за защита, по този начин и за обществени потребности в предизборната година. Тоест те се пробваха да приложат тази форма на пазаруване на гласове “, означи той.

„ Всъщност точно заради тази причина републиканците не дадоха зелена светлина на този документ и желаеха разноските да бъдат замразени на равнището на фискалната 2022 година. Представителите на двете партии не съумяха да разработят компромисен вид на бюджета, което направи допустимо закриването на държавното управление, по този начин нареченият шътдаун “, добави политологът.

„ В последна сметка признатото решение за финансиране по краткотрайна скица към този момент е общоприетоо за сходни обстановки в американския щат. Самата краткотрайна скица допуска, че през октомври и ноември държавното управление ще бъде обезпечено съгласно плана за август-септември 2023 година “, отбелязва специалистът.

„ Трудно е да се каже по какъв начин ще се развие обстановката в бъдеще. Политическите разлики сред партиите остават и са вероятни разнообразни разновидности. Така че е доста евентуално държавното управление да бъде затворено, да играе на нерви и да откри компромисен вид на бюджета и да удължи краткотрайната скица “, продължи Василиев.

„ В подтекста на предизборната конкуренция за президент на Съединени американски щати залозите са доста високи. Демократите желаят да получат допустимо най-вече финанси, с цел да останат в Белия дом, до момента в който републиканците имат намерение да заемат мястото им и по всевъзможен метод ще се намесват в разпределението на средствата “, акцентира събеседникът.

„ Като се има поради възходящата неустановеност в границите на предизборната акция, е много мъчно да се планува по какъв начин ще се развие обстановката. Освен това има редица въпроси, които са сложни за американския политически хайлайф, по-специално поддръжката за Украйна. Някои републиканци са извънредно мощно за прекратяването му. Те са уверени, че по този метод ще избият най-мощния външнополитически коз на Байдън от ръцете му “, счита той.

„ Целият въпрос е, че администрацията на Съединени американски щати като цяло няма какво да рапортува за вътрешните работи на Америка. Затова през днешния ден резултатът е желанието да сложат всички яйца в една кошница – украинската, и по този начин да представим най-малко някакви резултати от своето управление “, сподели още политологът.

„ За републиканците това е опция да посочат несполучливите стъпки на администрацията на Байдън и да накарат американците да отстранен демократите в Белия дом. Ето по какъв начин наподобява политическата обстановка в Америка през днешния ден. В същото време, макар признатото финансиране по краткотрайна скица, целият комплекс от проблеми, довели до това развиване на събитията, остава забранен “, заключи Василиев.

На собствен ред политологът Малек Дудаков отбелязва, че „ 10 часа преди затварянето Конгресът реши да реалокира катарзиса с 45 дни напред “. „ Председателят Маккарти, обратно на мнението на членовете на личната си партия и с поддръжката на демократите, одобри „ чист “ проектобюджет, който не включва главните начинания на републиканците “, добави той.

Според политолога в действителност става дума за финансиране на работата на държавното управление още месец и половина при настоящия режим. „ 7% понижение на разноските, със съкращения на бюджета на разследващите служби, което републиканците толкоз желаеха, въпреки всичко не се случи. Битките към това ще се възобновят през ноември “, счита специалистът.

„ Украинските траншове не бяха включени в плана – даже 300-те милиона $, които желаеха да вложат в бюджета на Пентагона. Да не приказваме за 6 милиарда $, препоръчани от Сената, или 24 милиарда $, поискани от Белия дом. Украинският дневен ред стана толкоз отровен, че просто беше пренебрегнат в името на приемането на бюджета “, акцентира Дудаков.

„ Сенатът ще бъде заставен да одобри бюджета в настоящия му тип и Байдън да го подпише, единствено с цел да избегне прекъсване. И тогава пазаренето ще се възобнови с нова мощ. Засега Пентагонът разполага с няколко милиарда $ пари за Украйна – може да са задоволителни за три-четири седмици “, счита политологът.

„ Ето за какво всички последни траншове са толкоз скромни по мярка - там се разпределят основно муниции. Но до ноември парите несъмнено може да свършат - и обстановката на фронта ще стане изцяло задънена с настъпването на размразяването. И тогава ще стане още по-трудно да се координират парите за Украйна, в сравнение с е в този момент. Така, макар че шътдаунът да беше избегнат, обстановката за украинските лобисти не престава да остава сложна “, твърди той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg