Само броени дни след като се завърна от успешната си

...
Само броени дни след като се завърна от успешната си
Коментари Харесай

Атанас Скатов е първият българин, изкачил най-високите върхове на седемте континента

Само броени дни откакто се завърна от сполучливата си експедиция във Хималаите, на 20 юни в 16.00 часа локално време доктор Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка - Денали/Маккинли (Аляска, 6197 метра).

С това си достижение той сложи няколко върха. Стана първият българин, съумял да приключи плана " седем върхове (за нанагорнище на най-високите върхове на седемте континента на планетата). Скатов е и първият веган в света постигнал тази цел.

Само в границите на 34 дни той съумя да изкачи 3 върхове на 2 континента, два осемхилядника - връх Лхотце (8516 метра) на 16 май; връх Еверест (8848 метра) на 22 май и един континентален отличник - връх Денали (6197 метра).

Алпинистът има план за нанагорнище на короната от най-високите върхове на седемте континента. Той стартира през 2013 година с изкачването на 2 от тях - връх Килиманджаро (Африка) и връх Елбрус (Европа). Последваха нови 4 изкачвания - връх Аконкагуа (Северна Америка), връх Еверест (Азия), връх Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и връх Винсън масив (Антарктида) през 2014 година.

Изкачването на връх Денали беше последното върхово достижение в сбирката континентални първенци на Скатов. През 2015 година неговият опит за постигане на върха беше осуетен от фирмата-организатор и той не беше позволен даже да стартира изкачването. Тази година той се насочи към върха самичък, без да е част от проведена експедиция. Изкачването, почнало на 11 юни, продължи 10 дни с превъзмогването на 6 височинни лагера и 4000 метра позитивна денивелация. Климатичните условия не са разрешили на алпиниста-веган да доближи върха на 16 юни, както е било планувано, и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20 юни (местно време) той съумя да доближи върха и сега към този момент се придвижи към последния височинен лагер.
С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов е първият българин в историята на българския алпинизъм, който е съумял да преодолее това предизвикателство.

" Чувствам се чудесно и съм доста благополучен, че съумях да завърша този толкоз значим за мен план. Целта ми беше да го направя незабавно след Хималаите, с цел да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, само че и удовлетворен от това да бъда първият българин, който е стъпил на най-високите континентални първенци на света ", съобщи Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върхове в тази ранглиста, е Ричард Бас (САЩ), завършвайки ги през 1985 година. До 2012 година още към 350 индивида са съумели да ги изкачат и по-късно до в този момент няма точна статистика за техния брой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР