Само бензиностанциите, които желаят, ще предлагат на гражданите отстъпката от

...
Само бензиностанциите, които желаят, ще предлагат на гражданите отстъпката от
Коментари Харесай

Отстъпката за горивата ще е по желание на бензиностанциите

Само бензиностанциите, които желаят, ще оферират на жителите отстъпката от 25 ст. на литър за бензин А95, дизел без добавки, газ или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). Това ще стане три дни след обнародването на промените на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ) в Държавен вестник, оповестиха и от финансовото министерство.

Браншът чака това да стане идния понеделник, което значи, че отсъпката ще може да се предлага от идващия петък. Все още няма изясненост дали и по какъв начин ще се комбинира с предлаганите сега отстъпки от другите вериги бензиностанции за лоялни клиенти и такива с клубни карти или мобилни приложения.

Компенсацията ще се дава при зареждане с гориво на леки коли - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, благосъстоятелност на физически лица, като лицата би трябвало да показват дребния ваучър на транспортното средство, с цел да употребяват отстъпката.

Друго значимо изискване по тази причина е и типът гориво да е с най-ниската цена, което значи, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи понижението от 25 стотинки. Отстъпката ще се дава от бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са планувани ограничавания в броя на зарежданията и количеството гориво, допълват от Национална агенция за приходите.

Компенсацията ще се начислява като понижение от крайната цена при заплащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта.

За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава уголемен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на транспортното средство, тип и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър.това не постанова някаква смяна в софтуара н афискалнот оустройство, защото и в този момент бензиностанциите издават разширени фискални боновен с номера на зареждания автомобил, количеството и сумата.

В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя се показва " Получател на отплата за гориво по ЗДБРБ ", а вместо идентификационен номер на получателя се показва " 0000000025 ", изясняват още от приходната организация.

За да си получат сумите за компенсацията, бензиностанциите следва да сформират обособен доклад за издадените разширени фискални бонове, както и протокол, с който да начислят Данък добавена стойност за осъществените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби.

Заедно с това, до 14-то число на месеца, идващ месеца на даване на обезщетенията, е належащо бензиностанциите да подадат по електронен път пред Национална агенция за приходите декларация, с която да изискат предоставените обезщетения.

За да улесни бизнеса, приходната организация създава нова електронна услуга за подаване на декларациите. Посочената сума в декларацията се възвръща в границите на 10 дни след приключване на крайния период за подаване на справка-декларация по Данък добавена стойност за съответния интервал – 14-то число всеки месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР