Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България

...
Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България
Коментари Харесай

ГЕРБ: Асен Василев лично е поел ангажимент за затваряне на централите в Маришкия басейн

„ Само Асен Василев е взел участие в договарянията, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един специалист от Министерството на енергетиката не е участвал на тези договаряния, нито е желано мнение от тях ”, съобщи някогашният енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова.  

ГЕРБ упорства служебното държавно управление да отвори още веднъж Плана за възобновяване и уговорката за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен.

Петкова сподели и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на нейн въпрос в Народното събрание по тематиката.

В него Христов разкрива кой и по какъв начин е поел уговорката за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възобновяване и резистентност.

Отговорът на министъра показва, че договарянията са водени персонално от Асен Василев; че в министерството на енергетиката не е юридически разбор на мярката и на това какъв брой и кои въглищни мощности би трябвало да отпаднат, че лисва разбор на различните технологии и на нужното време за внедряване; и че няма разбори на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на следствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ разясниха, че отговорът на министъра на енергетиката удостоверява подозренията им, че въглищните ни централи са спазарени против „ лобисткия, нелогично огромен и недоходоносен план за батериите. Националният ни интерес е предаден поради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на специалистите. Без да има виждане по какъв начин ще се извърши уговорката “.

Кирил Петков и Асен Василев са персонално виновни. Единият е договорил уговорката, другият го е парафирал. Национално изменничество, което ще ни коства на страната ни директни загуби от 6,4 милиарда лв. на година. Свиване на износа и на Брутният вътрешен продукт с толкоз. 4 % спад на Брутният вътрешен продукт, съпоставим с резултата на КОВИД кризата; Превръщането на България от чист експортьор в чист вносител на сила. Недостиг на сила в пиковите интервали. Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на силата.

Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически прелом за четири регион, както и 1,9 милиарда лв. изхарчени за акумулатори вместо за надалеч по-ефективни други възможности. Още толкоз след 6-7 години за преработването им, също и згуба на най-малко 1,0 милиарда лв. от закъснение на Плана за възобновяване и резистентност, поради прокарването на лобисткия план за батериите. “

„ Това са корупционни схеми с Джемкорп, и в случай че не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков единствено ги е парафирал, действително Асен Василев ги е договарял ", разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

За времето до момента в който Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, като се изключи че са внедрили Джемкорп на всички места, са нанесли вреди по този начин, както не могат да бъдат възобновени, добави Борисов. За на следващия ден желая да бъде направена таблица какъв брой милиарда лв. са излезли от джоба на българина поради горивата по времето на държавното управление на „ Промяната “, заръча още водачът на ГЕРБ.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР