Само Агенцията по храните има право да оповестява резултати от

...
Само Агенцията по храните има право да оповестява резултати от
Коментари Харесай

Само БАБХ има право да оповестява резултати от проверка за качеството на хранителните продукти в мрежата

Само Агенцията по храните има право да оповестява резултати от инспекция за качеството на питателните артикули в комерсиалната мрежа, всички останали резултати са нелегитимни и са опит да се дискредитира сектора.

Това казаха  пред публицисти представители на млекопреработвателни предприятия и на контролния орган  във връзка оповестени преди три седмици резултати от инспекция на неправителствена организация, съобщи БНР. Според резултатите - само  едно от 10  тествани овчи сирена е създадено от овче мляко,в останалите има и краве.

И браншът, и Агенцията по храните се съмняват в легитимността на взетите проби и оповестените от Сдружение за налична и качествена храна резултати:

" За Агенцията в тази ситуация по този начин наречените проби не са проби " - сподели заместник-директорът на Агенцията по храните доктор Викьова, съгласно която е смущаващо, че продуктите са купени през юни, проучванията направени през август, а резултатите оповестени през септември, като Агенцията е известена три дни след медиите.

Според сектора, изнасянето на такива резултати е удар по производителите, който към този момент дава резултат - спад в продажбата на продуктите: " Догодина те ще понижат или ще спрат изкупуването на овчето мляко, тъй като те няма по какъв начин да подсигуряват нулеви примеси. Това ще е доста скъпа интервенция, която няма кой да я заплати и къде да се калкулира ", предизвести преработвателят Димитър Зоров, а публицистите, които са и консуматори, желаеха да схванат кой има право да взема проби и да споделя резултати от тях.

Оказва се, че на доктрина - всеки консуматор, а на процедура - единствено държавния орган: " Вие можете да вземете един артикул и да го изпратите в която лаборатория желаете. Вашата проба, без значение в коя акредитирана лаборатория е, няма тежест, по която да бъдат подхванати ограничения към съответния производител или преработвател ".

До три седмици Агенцията ще има резултати от своите проби на същите артикули. Преработвателите желаеха, в случай че сътрудниците им са извършители, да бъдат глобени и попитаха по кое време Агенцията ще стартира да показва имената на нарушителите: " Ако ние би трябвало всекидневно да разгласяваме всички нарушавания, българският консуматор няма да пазари от никой нищо ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР