Само 9 дни продължи работата на широко рекламираната програма за

...
Само 9 дни продължи работата на широко рекламираната програма за
Коментари Харесай

Безплатните тестове за туристи се провалиха

Само 9 дни продължи работата на необятно рекламираната стратегия за поощряване на проведените български туристи за пътешестване в чужбина посредством даване на безвъзмездни антигенни проби посредством туристическите организации. Това оповестяват от Обединение " Бъдеще за туризма ". Районните здравни инспекции внезапно и тихомълком стопираха даването на тестванията, макар че програмата се приготвяше два месеца, настояват от туристическите организации.

" Проведохме десетки диалози с министър Балтова и нейния заместител Даниела Стоева, с безчет специалисти от РЗИ и Министерството на здравеопазването. От тях научихме единствено, че съгласуваност сред държавните институции няма. Възмутени сме от ненадейното прекъсване на програмата след нейното необятно рекламиране в медиите. Разочаровани сме, защото положихме големи старания и създадохме упования у клиентите си, че ще облекчим най-малко малко финансовата тежест. Тези проби бяха опция браншът да проработи ", показва Павлина Илиева.

В същото време от Министерството на туризма оповестиха, че са изплатени на 89 туроператора общо 11,2 млн. лева От ведомството показват, че с парите, които са по линия на антикризисните ограничения поради пандемията, би трябвало да се върнат пари на предплатили пътувания туристи в интервала 1.03-31.12 2020 година В средата на март предходната година бе въведено изключително състояние и редица предплатени пътувания тогава и по-късно бяха анулирани. И при предходни траншове туроператори са получавали помощ за такава цел, само че по техни данни отпуснатите суми не могат да покрият задълженията им към клиенти, които не са се съгласили предплатените суми да бъдат пренасочени за последващи пътувания.

Официални данни за размера на този дълг няма. Най-малката сума от заплащането сега е 150 лева, а най-голямата доближава над 1,3 млн. лева Тя зависи от оборота на туроператора и е до 15% от него за 2019 година без Данък добавена стойност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР