Само 9,7% от населението в страната има доходи над 720

...
Само 9,7% от населението в страната има доходи над 720
Коментари Харесай

Половината българи живеят с по-малко от 370 лв. на месец

Само 9,7% от популацията в страната има приходи над 720 лева на месец, демонстрират данните на Националния статистически институт. Оказва се, че единствено 688 хиляди българи могат да се похвалят с месечни приходи, които стигат за покупката на един прекрасен и огромен ледник без да избират от първокласните модели. Средният приход на човек за 2016 година е 5404 лева, което прави по 450 лева на месец. Сумата е много дребна като се има поради, че междинната заплата за страната към този момент надмина 1000 лева Но парите в едно домакинство се разделят сред всичките му членове. Затова, в случай че в фамилията има пенсионер, незает или дете, междинният приход на човек пада доста, даже и в случай че един от родителите получава висока заплата.

За да има по-ясна картина за приходите в страната от Национален статистически институт са разделели семействата на 10 групи като в първата попадат хората с годишни приходи до 1508 лева, което прави до 125 лева на месец. А в последната са жителите с месечни приходи над 720 лева Оказва се, че с под 125 лева на месец живеят 7,2% от българите, или 4,9% от семействата в страната. При състояние, че популацията на България през 2016 година е малко над 7,1 млн. души, се оказва че над 511 хиляди души претърпяват с под 125 лева на месец. Оказва се, че максимален дял от българите - малко над 18%, имат месечни приходи сред 300 лева и 370 лева А тъкмо 50% от популацията живеят с под 370 лева на месец като в тези приходи влизат с изключение на заплатите и всички получавани от семейството пенсии и обществени заплащания.
В България даже 10-те % най-заможни българи имат много ниски приходи на фона на стандартите в Европейски Съюз.

Средният годишен приход на тези 9,7% от популацията, които влизат в групата на най-богатите, в действителност е 13 145 лева, което прави по 1095 лева на месец. Така, в случай че в фамилията има две деца, заплатите на двамата родителите би трябвало да са общо 4380 лева и те да живеят настрана от бабите и дядовците с цел да влязат в групата на най-преуспелите 10% от популацията.

Любопитното е, че най-бедните и тези, които имат месечни приходи сред 650 лева и 720 лева взимат съвсем един и същи размер заеми. Но най-вече заеми теглят най-заможните жители. Именно те и икономисват най-вече в банките. Всеки жител в групата на най-заможните икономисва на влог в банка приблизително по 1060 лева за година, до момента в който близо 50% от популацията не могат да спестят съвсем нищо.

Заплатите образуват 66,7% от приходите на най-заможните, и единствено 27,4% от приходите на най-бедните. Хората с най-ниски приходи разчитат доста повече от богатите на пенсиите и обществените помощи, които влизат в фамилния бюджет. Докато заможните могат да се похвалят и с приходи от наеми или аренда.

10-те % най-богати българи дават за храна 24,5% от разноските си, до момента в който най-бедните 7,2% харчат за издръжка 44,3% от парите си. Заможните харчат за свободното си време, за отдих и обучение 7,4% от приходите си, а бедните дават за забавление единствено 2,6% от парите си.

Хората с високи приходи дневно ядат приблизително по 2521 калории, което е с 40% повече от енергийното наличие на храната на най-бедните ни сънародници. Като бедните се изхранват най-вече с самун и брашно, а заможните ядат много по-разнообразна храна. Най-бедните нямат даже пари за цигари като на година пушат приблизително по 384 цигари, или по малко повече от цигара дневно. Докато хората с високи приходи на година пушат приблизително по 1278 цигари, което прави по 3 цигари и половина дневно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР