Само 8851 човека през миналата година са избрали сами и

...
Само 8851 човека през миналата година са избрали сами и
Коментари Харесай

Не избираме сами къде да трупаме пари за втора пенсия

Само 8851 индивида през предходната година са избрали сами и са подали заявление къде да се натрупат парите им за втора пенсия. Това демонстрират данните на Управление “Осигурителен контрол ” на Комисията за финансов контрол.

Общо 94 777 българи е трябвало да стартират да се обезпечават наложително в универсалните пенсионни фондове, само че 90,66% от тях са били разпределени служебно или това са 85 926 души, демонстрират данните на КФН.

В 3 месечен период от сключването на първия трудов контракт или в случай че човек стартира независим бизнес и се постанова да се самоосигурява, е длъжен да стартира да внася осигуровки за втора пенсия в повсеместен пенсионен фонд. За задачата би трябвало да подаде заявление за присъединяване в УПФ (заявление за участие) до сдружението, ръководещо определения от него фонд. В случай че не подаде заявление или го направи след посочения период, ще бъде служебно разпределен на инцидентен принцип.

Какви втори пенсии получават пенсионерите

Служебно се разпределят лицата, за които е зародило задължението да се обезпечават в повсеместен или професионален пенсионен фонд и които не са подали заявление за присъединяване в плануваните за това периоди или са подали заявки за присъединяване допълнително от един фонд от съответния тип.
 istock istock
През 2022 година във фондовете за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване служебно са разпределени общо 96 433 лица, от които 85 926 лица в универсалните фондове и 10 507 лица в професионалните фондове. В професионалните пенсионни фондове заявление са подали единствено 1375 индивида от общо 11 882, които  е трябвало да стартират да се обезпечават в професионален фонд  за пенсия. В професионален пенсионен фонд наложително се обезпечават за пенсия хората, работещи при изискванията на първа и второкласен труд.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР