Само 8% от работодателите са склонни да се възползват от

...
Само 8% от работодателите са склонни да се възползват от
Коментари Харесай

Само 8% от работодателите са склонни да се възползват от мярката 60/40

 Само 8% от работодателите са склонни да се възползват от мярката 60/40. Това демонстрира експресно онлайн допитване на Българската стопанска камара по отношение на готовността на компаниите да се възползват от опцията да компенсиране на работодателите, потърпевши от рецесията вследствие на ограниченията против разпространяването на ковид COVID-19. Проучването е извършено в интервала 31 март - 1 април, прецизират от БСК, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Припомняме, че тази заран министърът на труда и обществената политика Деница Сачева разгласи, че досега са подадени 59 заявките по програмата 60/40 .

В анкетата на БСК са взели участие общо 806 работодатели. Въпросникът към момента е отворен за попълване.

Анкетата демонстрира, че от мярката 60/40 ще се възползват не повече от 8% от работодателите, преобладаващият прочент от които (44%) са с личен състав до 10 души. 55% от тях оперират в областта на услугите, 35% - търговията, 10% - промишленост. 48% от искащите да се възползват от мярката работят на ненапълно работно време с вътрешна заповед, 37% напълно са прекратили активност след заповедта на Министъра на опазването на здравето, а 15% са с напълно прекъсната активност с вътрешна заповед на съответния шеф по отношение на пазарната обстановка.

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, възнамеряват други ограничения във връзка с личния състав, като максимален % ото тях (42%) възнамеряват частични съкращения. Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия личен състав в заплатен или неплатен отпуск, а 12% възнамеряват да понижат трудовите хонорари. До изцяло редуциране на личния състав, както и до закъснение на изплащането на трудовите хонорари ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от интервюираните още не са решили какви съответни ограничения ще подхващат. Сборът от процентите надвишава 100, защото интервюираните са посочвали по повече от един отговори. Приравнени към 100%, данните демонстрират следното:

Ще съкратя част от личния състав – 33%

Ще пусна целия личен състав в отпуск – 21%

Ще пусна част от личния състав в отпуск – 17%

Ще понижа краткотрайно трудовите хонорари – 10%

Още не съм решил – 8%

Ще забавя изплащането на хонорари – 6%

Ще съкратя целия личен състав – 5%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР