Само 5 от общо 37 832 ученици, тествани днес в

...
Само 5 от общо 37 832 ученици, тествани днес в
Коментари Харесай

Само 5 деца са с положителни проби от 37 832 тествани в страната |

Само 5 от общо 37 832 възпитаници, тествани през днешния ден в клас за ковид, са дали позитивен резултат. Двама от тях са от София, а останалите от Добрич, Варна и Пазарджик. Положителен резултат за Коронавирус са дали и шестима учители, от общо 2717 тествани. 

Също по този начин, през днешния ден към присъствено образование са се върнали 2038 паралелки, от които 1471 в столицата. 

Обобщението направи просветителният министър Николай Денков по време на брифинг в края на първия присъствен ден за дребните възпитаници. Днес децата от 1 до 4 клас, от няколко области на страната, се върнаха в класните стаи. 

Денков подсети, че от МОН чакат да получат на следващия ден допълнително 86 000 безконтактни теста за COVID-19, които ще бъдат разпределени в учебните заведения в Пловдив, Русе, Бургас и във Враца. 

" Идеята е, че няма наложителен ден за всички. не е проблем дали децата ще се върнат през днешния ден, в сряда..., " съобщи просветителният министър. 

Той изясни, че с цел да се върнат децата трисътвено би трябвало да се съблюдава скица от 3 стъпки: съществуване на тестове; родители, които да тестват децата и учители, които също да се включват в процеса. Този модел може да ни помогне да не връщаме децата към онлайн образование, добави той.

От МОН обобщиха информацията за тестването по този начин: 

- 3549 доброволци помогнаха учениците от I до IV клас да се върнат в клас през днешния ден, като се включиха в екипите, които тестваха децата за COVID-19. Всички те бяха със „ зелен документ “, както изисква заповедта на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката от 8 ноември т.г.

-  Огромната част от доброволците бяха родители – 3271. Участваха също медицински сестри, посредници, студенти по медицина.

-  От тестваните през днешния ден 37 832 възпитаници в 13-те области, в които бяха доставени проби, с положителен резултат са едвам петима – двама в София и по един във Варна, Добрич и Пазарджик. Те бяха предадени на родителите им за инспекция в лаборатория, както изисква медицинският протокол.

- С бързи антигенни проби в учебните заведения бяха изследвани също 2717 учители и 1507 непедагогически експерти без „ зелен документ “. Шестима педагози се оказаха инфектирани – трима във Варна и по един в Габрово, Добрич и София. Общо три са позитивните резултати при останалите чиновници – два във Варна и един в София.

-  Присъственото образование беше възобновено за 2538 паралелки, 1471 от които са в София.

Министерството на образованието и науката благодари сърдечно на всички, които направиха допустимо десетки хиляди деца да се върнат в класните стаи през днешния ден.

В идващите дни предстоят доставки на още проби за просветителната система и броят на учениците в учебно заведение ще се усилва, оповестиха още от МОН. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР