Само 5% не възникват от човешка грешкаПрез събота и неделя

...
Само 5% не възникват от човешка грешкаПрез събота и неделя
Коментари Харесай

Симеон Матев: Валежи през уикенда ще потушат пожарите

Само 5% не пораждат от човешка неточност

През събота и неделя през по-голямата част от страната ще превали и прегърми и тези превалявания ще успокоят огромна част от пожарите в страната. Те ще са единствено тук-там, няма да са всеобщи. Повече ще бъдат наоколо до планините. Това сподели за "Твоят ден " по климатологът Симеон Матев.

Той прикани да не палим огън при пожароопасно време, каквото е в този момент. "Температурите ще се намалят, а тогава изискванията за пожар ще бъдат по-слаби. Голяма част от пожарите пораждат поради човешка небрежност и са зародили към пътя. Има 5%, които пораждат от друго изискване, да вземем за пример мълния, която попада върху леснозапалим материал ", изясни той.

По думите му пожарът има и позитивно въздействие - разчиства нездравословна растителност и оказва помощ за засаждане на борове, откакто разтопява шишарката. "Има успокоение, че преваляванията ще потушат зародилите пожари. Температурите след 48 часа ще са със 7-8 градуса по-ниски, мъчно ще доближат 30 градуса. В София живакът надали ще мине 22-23 градуса ", разкри Матев. И добави, че по-късно захлаждане следва нов изсъхнал интервал.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР