САМО 49 ПОЕВТИНЯХА, ОЩЕ ТОЛКОВА СА БЕЗ ПРОМЯНАБлизо 800 стоки

...
САМО 49 ПОЕВТИНЯХА, ОЩЕ ТОЛКОВА СА БЕЗ ПРОМЯНАБлизо 800 стоки
Коментари Харесай

ПРЕЗ 2022 ГОДИНА: 800 стоки и услуги поскъпнаха!

САМО 49 ПОЕВТИНЯХА, ОЩЕ ТОЛКОВА СА БЕЗ ПРОМЯНА

Близо 800 артикули и услуги, които следи Националният статистически институт, предходната година са поскъпнали.

Само 49 са поевтинели, като се направи съпоставяне на цените им през месец януари с месец декември, демонстрираха калкулации на „ Телеграф “ на база данните за потребителската кошница на Национален статистически институт, предоставени на вестника. Приблизително толкоз са задържали цената си без смяна.

Потребителската кошница за 2022 година съдържа 846 артикули и услуги, коментират от института. Техните цени се следят в над 6400 търговски обекта в 27-те регионални центрове, където живее половината население на страната и се осъществят 65% от продажбите. На месец се вършат 40 833 регистрации на цени и се пресмята междинната на всяка стока или услуга по отношение на относителното й тегло в потребителската кошница.

През обособените месеци цените на обособените артикули и услуги са варирали ту нагоре, ту надолу, само че като цяло наклонността при множеството е да вървят в посока нарастване.

Най-важната стока на трапезата на българина – хлябът, приключва годината с по-висока цена. През януари 2022-ра кг бял самун е коствал приблизително 2,18 лв.. През декември цената му е към този момент 2,37 лв.. Оказва се, че премахването на ДДС-то за насъщния от юли, направено с актуализацията на бюджета като антикризисна мярка в поддръжка на семействата, в действителност се е отразило върху цената в посока намаляване, само че не в цялостен размер. Производителите или търговците, от една страна, и семействата, от друга, са си разделили почти в съответствие 50:50 спестения налог. Средната цена на кг бял самун през юни – месеца преди да отпадне ДДС-то, е стигнала 2,61 лв., след непрекъснато повишаване от началото на годината. През юли, когато данъкът е към този момент отстранен, цената на насъщния се е намалила до 2,37 лв., а през август пада до 2,32 лева Ако обаче отпадането на ДДС-то напълно се беше отразило на цената в интерес на потребителя, поевтиняването е трябвало да бъде с към 50 ст., а не с 25-30 ст. Разликата производителите или търговците очевидно са си прибрали в джоба.

Храни

Сред стоките от първа нужда, чиито цени са доста нагоре, са млечните артикули. Кравето сирене е скочило от 12,44 лв. през януари на 17,28 лв. междинна цена през декември. Кашкавалът се е нараснал от 18,87 на 25,48 лв..

Олиото също е качило цената си, само че пикът е бил през лятото, когато литърът се е търгувал против приблизително 5,76 лв.. Оттогава насетне всеки месец се регистрира понижение, с цел да се стигне до 5,24 лв. през декември. Въпреки наклонността към поевтиняване, олиото още е надалеч от цената си при започване на предходната година, когато то се е продавало по 4,25 лв..

Шампиони по повишаване обаче са яйцата. Тяхната цена се е вдигнала с 20 ст. за брой - от 31 ст. през януари на 51 ст. през декември. Това е растеж от над 60%.

При плодовете и зеленчуците наклонността като цяло също е към повишаване. Има обаче обособени артикули, които поевтиняват. Тук е значимо да се означи, че статистиката регистрира и цени на плодове и зеленчуци отвън сезона им по специфична методология, според правилник на Европейски Съюз. Това важи и за останалите сезонни артикули като летни и зимни почивки, летни и зимни облекла и други

Малко по-евтини през декември по отношение на януари да вземем за пример са кайсиите, прасковите, черешите, ягодите, оранжерийните краставици и такива от открити площи, бялото зеле, зеленият пипер от открити площи, капията, празът, връзката зелен лук, марулите, спанакът, салатата айсберг. Всички останали плодове или зеленчуци обаче са нагоре.

Техника

И до момента в който стоките от първа нужда нарастват, други, които купуваме почти един път на 10 година, могат да се намерят към този момент на по-изгодни цени. Това важи най-много за техниката. Така да вземем за пример LED или LCD тв приемниците са поевтинели от януари до декември със 100 лв. – от 612,16 лв. на 510,18 лв.. Мобилните телефони също са надолу – от 681,38 на 636,91 лв.. На по-ниски цени могат да се закупят още кафе машините, четците за електронни книги, аудиослушалките, цифровите фотоапарати, таблетите, прахосмукачките, машинките за подкастряне, пресите за коса.

Със затихването на Коронавирус пандемията са паднали цените и на някои артикули и услуги, чието търсене бе скочило доста поради разпространяването на ковид. Маските са поевтинели от 33 на 27 ст., дезинфектантите за ръце – от 2,39 на 2,27 лв., PCR пробата – от 89,64 на 77,37 лв..

През предходната година без смяна са цените главно на услуги, които се дефинират посредством нормативен акт (например правосъдните и нотариални такси) или по решение на регулатор, какъвто е КЕВР (услугите на някои ВиК). Не са се трансформирали и цените на телефонните диалози и SMS-ите. Замръзнали са и цените на цигарите.

Бумът на пътуванията наду билета за самолета

Сред най-поскъпналите артикули и услуги са самолетните билети. През декември по отношение на януари за една от дестинациите на нискотарифна самолетна компания цената е скочила от 215,58 лв. на 602,99 лв., т.е. близо три пъти. При останалите дестинации също има мощно повишаване, въпреки и в по-малък размер. Според експерти от авиобранша повода не е толкоз скокът на керосина, колкото отприщването на пътуванията след 2 година Коронавирус и локдауни. И до момента в който доста хора са били твърдо решени да летят със аероплан, без значение от цената, тъй като дълго време са стояли затворени у дома (т.нар. revenge travel), самолетните компании не са били подготвени са посрещнат нараствания пътникопоток. Много от самолетите са още заземени, а връщането им в небето лишава време. Същото важи и за водачите, които би трябвало да си възстановят летателните права. При сравняване на цените на самолетните билети би трябвало да се има поради и сезонността – през лятото, когато доста хора пътуват за лятната си почивка, както и през декември, когато има доста пътувания около празниците, цените нормално са на най-високото си равнище, коментират още авиоспециалистите.

Поддръжката на колата нагоре, застраховката надолу

Поддръжката на автомобила – ремонт, промяна на масло, гуми и така нататък, е поскъпнала, само че пък застраховката „ Гражданска отговорност “ е поевтиняла – от 247,41 лв. през януари на 232,10 лв. през декември.

Пикът на повишаването на горивата е отминал. Най-високите цени са регистрирани през юни, когато дизелът е достигнал 3,43 лева за л, а бензинът А 95 – 3,31 лева Оттогава горивата вървят надолу, само че отново остават по-скъпи по отношение на началото на м.г.

По-евтин през декември по отношение на януари обаче е пропан-бутанът, чиято цена се е намалила от 1,37 лева на 92 ст. за л. След фрапантно повишаване в края на лятото с пик през септември, когато доближава 5,98 лева за кг, през декември метанът към този момент е с 2 ст. по-евтин, в сравнение с при започване на 2022-ра./teleraph.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР