Само 3550 стари печки на дърва и въглища са сменени

...
Само 3550 стари печки на дърва и въглища са сменени
Коментари Харесай

София сменила 3550 мръсни печки на дърва и въглища

Само 3550 остарели печки на дърва и въглища са заменени досега по плановете на Столичната община за изчистване на въздуха с понижаване на отоплението на твърдо гориво. Уредите се сменят гратис, а на мястото на замърсяващите печки хората могат да изберат котли на пелети, на газ или с климатици.

Подмяната на старите печки е един от методите, по които общината твърди, че се бори с мръсния въздух в столицата. По данни на общината към 55 000 семейства в София се отопляват на твърдо гориво , а 35% от замърсяването на въздуха идва от горенето на дърва и въглища. За подмяната на старите печки като мярка за по-чист въздух се приказва от години, само че физически работата по инсталирането на различно отопление стартира през тази година.

До момента са утвърдени 8155 заявки от семейства за промяна на печките, а подадените претенции за присъединяване в програмата са към 10 300. Това демонстрират данни, предоставени на Mediapool от Столичната община. Общината към момента за замяна на отоплението на дърва и въглища с опция по желание на семействата.

Първоначалните проекти на локалната власт бяха да се подменят общо към 20 000 остарели печки по два европейски плана. По-големият от тях се финансира от стратегия " Околна среда " с над 37.6 млн. лв.. По първични калкулации те трябваше да стигнат за обезпечаването на различно отопление за към 15 000 фамилии. До момента са подписани контракти с реализатори за близо 18 млн. лв.. Проектът ще продължи до изчерпването на финансовия запас, само че не по-късно от завършек на 2023 година

По-малкият план за замяна на замърсяващи печки е финансиран по Програма LIFE. По него досега са изразходвани близо 280 000 лв.. Прогнозната стойност за заявките от втората покана за кандидатстване, по която следва подписване на договорите с жители, е 2 233 765 лв., прецизират от общината.

Най-предпочитани са климатиците

Данните на общината демонстрират, че все още най-вече хора са поискали да сменят печките си на твърдо гориво с климатици. По програмата се поема слагането на до три уреда на семейство.

До момента за слагането на климатици на мястото на цапащите печки са подписани 12 контракта с компании, които да обезпечат и сложат уредите. Те са за общо към 4.3 млн. лв. с Данък добавена стойност. Демонтирането на старите печки и монтирането на новите уреди се прави по авансово оповестени графици.

След климатиците най-желани са печките на пелети с водни ризи и радиатори. За монтирането им са подписани 5 контракта за към 11.6 млн. лв. с Данък добавена стойност.

Отстъпление от газа

Около 7% от семействата, подали заявки за замяна на старите си печки, са избрали газ като опция на дървата и въглищата. Заради повишението на цената на синьото гориво обаче в последните месеци обаче част от хората желаят да трансформират избора си. Много дребен % от хората тотално се отказвали от нов тип отопление, споделят от общината. По неофициална информация част от хората желали да забавят демонтажа на остарялата си печка, с цел да решат дали да се отопляват на газ или да търсят друга опция.

" Чрез районните администрации при нас постъпват заявки от семействата – някои от тях за промяна на типа на отоплителния уреди, други заявки са за отвод от подмяната. Процента на отказалите се семейства от природен газ е извънредно невисок и не заплашва по никакъв метод осъществяването на двата плана на Столична община. Почти всички от отказалите се семейства, са подали ново заявление за апарат на пелети или за климатици ", обясниха от общината.

Договорите с компании за създаване на отоплителни системи на газ са 5 и са на стойност малко над 1.8 млн. лв. с Данък добавена стойност.

Общинска компания демонтира старите печки

Проектът на общината предлага гратис разглобяване на старите печки на семействата. След това те се предават за преработване. Ненужните към този момент уреди се демонтират от общинската компания " Софекострой " (бившата " Чистота Искър " ). Договорът е даден непосредствено на общинската компания и е на стойност над 468 хиляди лв..

До преди няколко години сдружението се занимаваше главно със събиране на боклуци, имаше и контракти за рекултивация на остаряло общинско бунище. Бизнесът с отпадъците обаче публично мина в ръцете на компания, обвързвана с Румен Гайтански-Вълка. Дружества, близки до предприемача, и преди този момент действително взимаха парите за поддържането на непорочност в елементи от София, без да имат контракт с локалната власт. Това ставаше през контракти за наем на техника, подписани от тогавашната " Чистота Искър " с частното сдружение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР