Само 30 % от свинското месо у нас е българско

...
Само 30 % от свинското месо у нас е българско
Коментари Харесай

В големите вериги правят трикове – пише Произход България , но това е месо, внесено от Испания или от Бразилия

Само 30 % от свинското месо у нас е българско произвеждане, а останалите 70 % са импорт, разяснява изпълнителният шеф на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров. Тези данни са притеснителни на фона на положителната кондиция, в която се намира сега свиневъдството в България.

" В огромните вериги се вършат трикове – написа " Произход България “, само че това е месо, импортирано от Испания или от огромни тържища в Бразилия, което просто е разфасовано тук “, споделя пред локалния уебсайт " Ruse Media " Димитров.

По отношение на цената на свинското месо няма причина тя да се подвига. " Ние сме производители и направляваме най-малко в нашите магазини цялата верига на ценообразуване. Освен това тази година реколтата от зърно – пшеница и ечемик, беше относително добра, и няма аргументи да се подвигат цените, в случай че не е спекулативно “, счита Вихрен Димитров.

Свинекомплекс Голямо Враново и техни сътрудници от Североизточна България са почнали експорт на живи свине за Румъния, което е огромен пазар.

" Тенденцията в Европа е, че производството спада в Белгия, Холандия, Северна Европа като цяло и ние имаме капацитет да запълним тази дупка. Мисля, че е извънредно време да се вземем в ръце, да стартираме да произвеждаме повече и да изнасяме и да не сме подвластни от разтърсвания на пазара. Говорим с пратки от Румъния, при тях вносът е 80 %. Логистично единствено един камион с половинки трупно месо да пристигна от Белгия, той оскъпява един кг с 30 евроцента. А тук от България до Румъния могат да пътуват живи свине и в случай че ние продаваме и добре се кооперираме с румънците и гърците, които също са голям пазар, мисля, че ще можем да вдигнем процентите “, споделя още Вихрен Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР