Само 3 от 14 салати „Снежанка“ съдържат кисело мляко, а

...
Само 3 от 14 салати „Снежанка“ съдържат кисело мляко, а
Коментари Харесай

Ядем не продукти, а коктейли от Е-та в купешките салати

Само 3 от 14 салати „ Снежанка “ съдържат кисело мляко, а в съветските салати вместо яйца, има най-малко по 3 консерванта. Това са открили с следващия си тест от Асоциация „ Активни консуматори “. Те са избрали на случаен принцип от 4 търговски вериги по 14 марки от двата типа салати и са ги анализирали на база информация на етикетите.

Отсъствието на киселото мляко в салатите „ Снежанка “ е обилно обезщетено с голям брой софтуерни добавки, трансформирайки готовата салата в коктейл от химикали.

В тях се влагат нишесте, изсъхнало мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна лой, майонеза и даже желатин. В една подготвена „ млечна “ се съдържат приблизително 3 спомагателни източника на въглехидрати – захар, царевично нишесте, както и полизахаридните сгъстители гума гуар и гума касантан. В 7 от 14 търговски марки е открит и пектин.

Той се употребява като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Във всички индустриални съветски салати са прибавяни доста източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите участват захар, нишесте, гумите - карегенан, ксантан или гуар. Средно във всяка марка има 7,5 добавени източника на въглехидрати.

В 9 марки е открит свински протеин и колаген, както и нишесте и соев протеин. Готовите съветски салати съдържат приблизително по 3 консерванта – калиев метабисулфит, сорбинова киселина, калиев сорбат, натриев нитрит и натриев бензоат.

Азиатската добавка глутамат и фосфатни соли участват в 11 от 14 марки. Не са забравени и оцветителите, а желаните са кармин и каротен. В 2 търговски марки е открит и силиций /под форма на тънък пясък или пепел/.

От „ Активни консуматори “ нямат рационално пояснение за това, като се изключи че е евтина отплата за тегло и размер на продуктите. Експертите на асоциацията са на мнение, че нито една от нетрадиционните съставки няма място в истинските предписания за тези салати. Нито една от добавките не усъвършенства качеството на продуктите, или носи каквато и да е изгода за здравословното положение на консуматорите.

Влаганите химикали и заместители са от изгода единствено за производителите на индустриалните салати – понижават себестойността и удължават трайността.

Резултатите от целия тест може да се видят ТУК

тагове е-та купешка салата
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР