Само 29.01% са гласували на референдума в Македония до 17.00

...
Само 29.01% са гласували на референдума в Македония до 17.00
Коментари Харесай

Референдумът в Македония пред провал заради ниска избирателна активност

Само 29.01% са дали своят вот на референдума в Македония до 17.00 ч., малко преди края на гласуването на референдума в Македония с въпрос „ Дали сте за участие в Европейски Съюз и НАТО с приемане на контракта сред Република Македония и Република Гърция?”
Как Македония се трансформира в център на геополитически пристрастености? Най-големите съперници на референдума в този момент, имаха друга позиция до момента в който бяха на власт
Изходът от референдума е решителен за геополитическата ориентировка на югозападната ни съседка. Самото гласоподаване мина умерено, само че при ниска изборна интензивност.

Премиерът Зоран Заев гласоподава в Струмица и прикани сънародниците си да вземат участие всеобщо във вота. Президентът Георге Иванов не отиде до урните, както посъветва и сънародниците си да не го вършат, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ прикани за гласоподаване по съвест.

За гласуващите от сутринта на референдума най-силната мотивация е България.
Най-много са дали своят вот в албанските секции на референдума в Македония Висока е изборната интензивност и в община Крива паланка
Избирателните описи в Македония са със фотоси на гласоподавателите

Реално обаче те са с 500 000 по-малко, тъй като множеството са в чужбина. Вчера зад граница са дали своят вот 985 души.

Комисиите ревизират дали гласоподавателите не са дали своят вот по два пъти със специфичен спрей. Бюлетините са с неповторими номера.

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерът Зоран Заев гласоподава в учебно заведение „ Никола Вапцаров” в родния си град Струмица. Пред камерите съобщи, че има вяра, че референдумът ще бъде сполучлив.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно денем бойкотиращите референдума демонстрираха пред Народното събрание с празник на лютеницата и обичайни македонски ястия.

Данните сочат, че в секциите с доминиращ албански етнос, изборната интензивност е два пъти по-висока. В интернет се появиха и фотоси на косовски рейсове, които транспортират туристи. Според някои издания е допустимо изборни туристи с македонски паспорти да са докарвани, с цел да покачат изборната интензивност. По време на бежанската рецесия от Косово, Македония издава 150 000 паспорта на косовски албанци.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР