Само 266 съдии от общо 2198 в цялата страна се

...
Само 266 съдии от общо 2198 в цялата страна се
Коментари Харесай

Първият ден от Общото събрание на съдиите се проведе само с 266 души от близо 2200 в страната

Само 266 съдии от общо 2198 в цялата страна се записаха на първия ден, в който се организира Общото заседание на съдиите, съобщи Българска телеграфна агенция. Те се събират в две следващи съботи, с цел да изберат шестима свои представители за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС).

В 10:00 часа сутринта в събота, когато трябваше да стартира събранието, се записаха единствено 170 души. По устав трябваше да участват най-малко половината от всички съдии в страната. Затова началото му се отсрочи с един час, когато съгласно разпоредбите то стартира без значение броя на записалите се.

„ Ние съдиите сме същинският конгрес за отстояване на правата и законните ползи на жителите. А кадровата политика е най-важният и главен индикатор за ефикасността на системата “, сподели при откриването на общото заседание ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова.

„ Изборът, който ще създадем, е огледало, отражение на самите нас “, сподели още тя, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Абревиатурата Висш съдебен съвет има нов смисъл и се надявам този избор да го покаже “, сподели ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

„ Властта не е съревнование и самоцел. Тя има смисъл, единствено когато е в интерес на другите “, добави той.

Предстои да бъдат определени изборни комисии, след което да бъдат изслушани претендентите.

Висшият правосъден съвет се състои от 25 членове. Всички те би трябвало да са адвокати с минимум петнадесетгодишен юридически стаж. Единадесет от членовете се избират от Народното събрание с болшинство две трети от народните представители и единадесет - от органите на правосъдната власт, напомня Българска телеграфна агенция.

Мандатът на изборните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Мини по плажа. Лятото в Одеса пристигна, само че не и туристите  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР