Само 2 345 764 българи са отишли на задължителния профилактичен

...
Само 2 345 764 българи са отишли на задължителния профилактичен
Коментари Харесай

Глоба до 200 лв. грози лицата, пропуснали профилактичен преглед при личния лекар

Само 2 345 764 българи са отишли на наложителния профилактичен обзор при персоналния си доктор предходната година. Това са едвам 41% от всички здравноосигурени лица над 18 година Профилактика обаче е извънредно значима, тъй като всяко заболяване, хванато в начален стадий, се лекува по-лесно, безапелационни са експертите. За да ги подтикват, здравните управляващи оферират наказания, само че и поощрения.

Ако пациент не мине на профилактичен обзор, да бъде санкциониран. А в случай че е постоянен в профилактиката си, може да бъде освободен от избран брой здравни вноски.

Предложението пристигна от зам. здравния министър доцент Михаил Околийски, съгласно който с изключение на хората сега и персоналните лекари не са изключително стимулирани да търсят пациентите си за проучвания.

„ Последните години профилактиката е тотално занемарена, хората бяха оставени сами на себе си и няма позитивен резултат за здравето на нацията “, изясни той неотдавна пред Българска национална телевизия.

По думите му 38% от пациентите вървят на наложителни проучвания, което значи, че близо два милиона и половина не се преглеждат превантивно.

„ Хората би трябвало да схванат, че тези прегледи не са единствено проформа, с цел да се отбие номерът “, безапелационен е заместник-министърът.

Тази година най-голямо нарастване от бюджета на Националната здравноосигурителна каса получава точно извънболничната помощ.

„ Ръстът спрямо предходната година е 24%, а средствата ще бъдат ориентирани главно за профилактични прегледи “, изясни доктор Околийски.
Идеята за санкциите в действителност не е изобретение
Тя е записана в Закона за здравето, разясняват персоналните лекари пред “24 часа ”. Законът гласи, че “който не се яви на наложителен профилактичен медицински обзор, проучване или имунизация, се санкционира с санкция от 50 до 100 лева, а при наново отсъствие – от 100 до 200 лева ”

Пациентите обаче до момента не са глобявани, а лекарите се опълчват да им постановат наказания.

Този, който би трябвало да извършва Закона за здравето, не е българският общопрактикуващ доктор, законът не се постанова посредством лекари, разяснява зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

По думите му елементарно може да се реализира инспекция кой се е явил на обзор, защото лекарите подават информация към НЗОК всеки месец.

„ Не мога да си обясня докога страната ще вменява всевъзможни отговорности на общопрактикуващия доктор. Моята работа е, когато пациентът пристигна в кабинета, да го прегледам, да извърша нужните проучвания и да слага диагноза. Моята работа не е обвързвана с налагане на санкции. Това ще взриви системата “, сподели персоналната лекарка доктор Гергана Николова пред Нова тв.

Не наказания, а поощрения ще подтикват българите да се изследват, смятат специалистите. Според юриста по здравно право Мария Петрова резултат ще има, ако се направи по-добра организация на процеса с профилактичните прегледи – с алтернатива да се резервира час, който се съблюдава (защото всички знаем, че в този миг не е така), или всички прегледи да се провеждат на едно и също място, без да се обикаля от кабинет в кабинет.

Безплатен профилактичен обзор един път в годината се поставя на всеки здравноосигурен. Той включва мерене на тежестта, проучване остротата на зрението, оценка на психологичния статус, премерване на артериалното налягане, електрокардиограма, както и проучване на урината.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР