Само 15% от българите са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Въпреки

...
Само 15% от българите са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Въпреки
Коментари Харесай

Няма "залежали" дози ваксини в кабинетите на личните лекари

Само 15% от българите са изцяло имунизирани против COVID-19. Въпреки това вместо да се усилват, искащите да се ваксинират у нас понижават.

Върховото достижение в България е от месец май - тогава дневно са имунизирани към 39 хиляди души, демонстрират данни от единния информативен портал. За последните 24 часа обаче са приложени едвам 11 712 ваксини, което е три пъти по-малко от най-високите стойности напролет.

" Да, имунизираните в страната са едвам 15%, само че към 22 юни данните за ваксинираните медици са, че при 32 263 регистрирани лекари в България има 40 хиляди сложени дози, което значи, че 60-70% от българските лекари към този момент са имунизирани. Това би трябвало да покаже на нашите пациенти, че ние имаме вяра и сме уверени в действието на имунизацията. Тези, които не са имунизирани, са хората, които боледуваха тежко през последните месеци и в този момент изчакват тримесечния период ", сподели доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и член на УС на БЛС.

Д-р Николова добави, че само Министерството на здравеопазването може да даде отговор на въпроса дали ще има бракувани дози у нас, само че при процеса на ваксиниране в кабинетите на персоналните лекари няма по какъв начин да се стигне до залежаване на ваксини, защото до тях стигат единствено избран брой авансово декларирани дози.

" Вчера сложих последните количества, които бях взела за тази седмица. За идната седмица имам декларирани 24 искащи. Ще вземем имунизациите за тях в относително бърз порядък. В момента в който те дойдат, викаме хората, те идват и слагаме имунизациите в границите на два дни ", съобщи тя.

" Има организация, има записване, известно е тъкмо броя на искащите, декларира се избраното количество, което се оползотворява в най-бърз порядък, тъй че това, което би трябвало да се случи в кабинетите на персоналните лекари, се случва и не води до загуба на дози. В народен проект ще би трябвало да се работи взаимно с министерството, с медиите, с разнообразни институции, с цел да можем да убедим хората, че имунизацията ще ги избави от коронавирусната зараза, тъй като каквото и да си приказваме, срещата с този вирус е тип игра на колелото на шанса ", прикани доктор Николова.

Вижте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР