Само 12 мъже са стъпвали на Луната. Това обаче може

...
Само 12 мъже са стъпвали на Луната. Това обаче може
Коментари Харесай

Ново съревнование за Луната - кой ще стъпи на нея през следващото десетилетие?

Само 12 мъже са стъпвали на Луната. Това обаче може да се промени през идващото десетилетие, с помощта на редицата планове за изпращане на сонди, роботи и хора към най-близкия комшия на Земята, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Преди близо 50 години - на 20 юли 1969 година, астронавтът от Съединени американски щати Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната. И макар че историческото достижение пленява въображението на хората по света, през идващите няколко години ползата към най-близкия ни комшия отслабва. Последната задача с кацане на Луната е осъществена през 1972 година

Сега, десетилетия след края на галактическата конкуренция по времето на Студената война, съревнованието за завръщане на Луната още веднъж се нажежава.

Ето обзор на някои от галактическите стратегии в тази посока:

Съединени американски щати

Въпреки че от години погледът на НАСА е насочен към достигането на Марс, напоследък американското галактическо ведомство още веднъж насочи поглед към Луната.

В началото на идващото десетилетие НАСА планува да се завърне в лунна орбита, с цел да стартира построяването на галактическа станция, наречена " Гейтуей ". В края на десетилетието се чака хора още веднъж да кацнат на лунната повърхнина.

Предприемачът Илон Мъск има проекти да стигне до Луната първи - през 2023 година компанията му " Спейс Екс " би трябвало да води японския милиардер Юсаку Маедзава на странствуване към Луната.

Русия

Първите космонавти би трябвало да кацнат на естествения сателит на Земята при започване на 30-те години на века. Плановете плануват те да останат на Луната 14 дни.

Съветският съюз прекъсна своята лунна задача през 70-те години на предишния век след няколко софтуерни казуса.

Космическата организация Роскосмос възнамерява и присъединяване в плана за създаване на галактическата станция под управлението на Съединени американски щати.

Китай

В една от най-амбициозните си галактически задачи, Китай неотдавна изстреля апарата " Чанъе-4 ", който ще кацне на едва познатата противоположна страна на Луната.

През май китайският сателит " Цюецяо " би трябвало да дойде на позиция, тъй че да може да получава сигналите от сондата, която ще кацне наоколо до лунния южен полюс.

Китай възнамерява и друга задача до Луната през 2019 година, по време на която се надява да събере скални проби и да ги върне на Земята.

Първият китайски астронавт би трябвало да стъпи на лунната повърхнина до 2030 година

Европа

Генералният шеф на Европейската галактическа организация (ЕКА) Йохан-Дитрих Вьорнер неотдавна съумя да притегли вниманието, когато показа концепцията си за Лунно населено място - база на Луната, плод на взаимно съдействие, а не на нова галактическа конкуренция.

Европейската галактическа организация нормално оказва софтуерна помощ на други галактически ведомства. Разработваният от НАСА галактически транспортен съд " Орион ", да вземем за пример, употребява сервизен модул на ЕКА, без който не би могъл да лети на никое място. Европа е пособия и на Китай за галактическата сонда " Чанъе-5 ", и на Русия за сондите " Луна-25 " и " Луна-27 ".

ЕКА се " стяга " и за лична акция за лунна задача, която първо ще изпрати на Луната робот с вярата да се приготви за скорошно изпращане на екипаж. Конкретни проекти обаче не се чака да бъдат оповестени до края на 2019 година

Израел

Частната израелска компания " Спейс Ай Ел " се готви да изпрати сонда на Луната при започване на 2019 година Сондата - най-малката, кацала в миналото на лунната повърхнина, ще бъде превозена с ракета-носител " Фалкон-9 " на компания " Спейс Екс ".

Ако задачата се увенчае с триумф, Израел ще стане едвам четвъртата нация, осъществила кацане на Луната.

Индия

Населението на Индия наброява 1,3 милиарда души, а галактическата стратегия на страната планува един от тях да бъде изпратен в космоса. През август, по време на празненствата за Деня на независимостта, министър-председателят Нарендра Моди разгласи, че до 2022 година " наследник или щерка на Индия ще лети в космоса с нашия трикольор в ръка ". Това в действителност няма да е първият индийски астронавт в космоса, а първият, изпратен в галактически транспортен съд, създаден в Индия.

Страната възнамерява също да изстреля втората си лунна сонда " Чандраян-2 " през 2019 година Сондата ще достави луноход, който ще изследва скалистата повърхнина на естествения сателит на Земята.

Република Корея

Република Корея желае да изпрати до края на 2020 година своя орбитиращ уред KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter), създаден взаимно с НАСА и предопределен да картографира лунната повърхнина. Следващата цел на страната е скоро по-късно да изпрати втора сонда без непозната помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР